Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, MSc

Επιμ. Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος

Call us ButtonjpgRendezvous Button

Αρθροσκόπηση Ώμου

Αρθροσκόπηση Ώμου

Μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη διάγνωσης και αντιμετώπισης των περισσοτέρων παθήσεων της ωμικής ζώνης

Παρακολουθείστε το βίντεο και ενημερωθείτε για την τενοντίτιδα και ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου.

spine

Καλέστε μας στο 210 89 49 727 ή κλείστε online ραντεβού και θα σας βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της πάθησής σας.

 

Articles Icon

Video Media sidecolumn icon

Αρθροσκόπηση Ώμου

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση είναι μια επεμβατική διαδικασία που ο ορθοπαιδικός χειρουργός χρησιμοποιεί για να κάνει άμεση επισκόπηση της άρθρωσης, διάγνωση της πάθησης και τελικώς να αποκαταστήσει το πρόβλημα από το οποίο πάσχει ο ασθενής. 

Ποιά είναι η διαδικασία; Υπάρχουν χειρουργικές τομές;

Η διαδικασία δεν περιλαμβάνει τις κλασσικές μεγάλες τομές της ανοιχτής χειρουργικής. Διαμέσου μίας μικρής οπής κάτω του 1 εκ. εισάγεται μία λεπτή κάμερα που θα μας δώσει την εικόνα της άρθρωσης του ώμου σε πολύ υψηλή ανάλυση και σε συνδυασμό με άλλες 2 εώς 3 παρόμοιες οπές περιμετρικά του ώμου θα αποκτήσουμε πρόσβαση για να διορθωθούν τελικώς οι ενδαρθρικές και εξωαρθρικές βλάβες.

arthroskopisi omou 2 

Ποιές παθήσεις αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση ώμου;

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη της αρθροσκόπησης μπορεί να αποκαταστήσει το σύνολο σχεδόν των παθήσεων του ώμου, εξαιρουμένων των καταγμάτων αυτού. Υπερέχει της κλασσικής ανοιχτής χειρουργικής καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες τομές, ο πόνος είναι σαφώς λιγότερος, η κινητοποίηση του ασθενούς γρηγορότερη και το τελικό αποτέλεσμα καλύτερο. Η επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιείται από ορθοπαιδικούς με εξειδίκευση στη χειρουργική του ώμου για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ενδεικτικά μπορούν να αντιμετωπιστούν οι παρακάτω παθήσεις:

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις ανοιχτές μεθόδους;

  • Ελάχιστα επεμβατική και ατραυματική μέθοδος
  • Υψηλή διαγνωστική αξία
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς τη δημιουργία δύσμορφων ουλών
  • Μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών
  • Ταχεία αποκατάσταση
  • Αυθημερόν νοσηλεία

arthroskopisi omou 1 arthroskopisi omou 3

Θα υπάρχει πόνος μετά το χειρουργείο;

Επειδή αποφεύγουμε τις ανοιχτές τομές και την κακοποίηση των μαλακών μορίων και των ιστών προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση στο σημείο της βλάβης, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σαφώς περιορισμένος και αντιμετωπίζεται πλήρως με τα κοινά παυσίπονα.

Ποιό είναι το είδος αναισθησίας στην αρθροσκόπηση ώμου;

Καταρχήν θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι ανακριβής ο όρος της τοπικής αναισθησίας όταν μιλάμε για αρθροσκόπηση ώμου. Υπάρχουν δύο τύποι αναισθησίας, αυτός του νευρικού αποκλεισμού (block) και η γενική αναισθησία. Όπως στα μεγαλύτερα κέντρα χειρουργικής ώμου έτσι και εδώ προτιμούμε τη γενική αναισθησία καθώς ο Ιατρός μπορεί να εργαστεί με μεγαλύτερη άνεση και ακρίβεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης και ο ασθενής δε βιώνει τη δραματική εμπειρία να νιώθει το χέρι του πλήρως αισθητικά και κινητικά ανίκανο μετά το τέλος της. Οι πιθανότητες επιπλοκών κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας είναι απειροελάχιστες, πρακτικά μηδενικές, ενώ αυξημένες είναι αυτές των νευρικών αποκλεισμών.

Τι περιλαμβάνει η μετεγχειρητική παρακολούθηση;

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου είναι ο σημαντικά μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος, ο οποίος αντιμετωπίζεται πλήρως με κοινά παυσίπονα ενώ η διάρκεια του είναι σύντομη. Ο ασθενής θα λάβει εξιτήριο 3-4 ώρες μετά την επέμβαση ενώ θα του τοποθετηθεί ένας απλός νάρθηκας (φάκελος) και θα του δοθούν οδηγίες για το πώς θα χρησιμοποιεί το χέρι του τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες. Σε κάθε οπή τοποθετείται από ένα ράμμα το οποίο αφαιρείται 8-10 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Στη συνέχεια θα σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο αποκατάστασης και κινησιοθεραπείας με ασκήσεις σε συνεργασία με έμπειρους φυσικοθεραπευτές, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του κάθε περιστατικού και της πάθησης την οποία αντιμετωπίζουμε. Στόχος είναι σε μερικές εβδομάδες να υπάρχει πλήρης και ανώδυνη κίνηση του ώμου και ολική επιστροφή στην καθημερινότητα και την εργασία των ασθενών.

images/Photos/Arthroskopisi_omou/photo-1.png
images/Photos/Arthroskopisi_omou/photo-4.png
images/Photos/Arthroskopisi_omou/photo-2.png
images/Photos/Arthroskopisi_omou/photo-3.png

Αν και εσείς αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον ώμο σας, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό χειρουργό ώμου Παναγιώτη Παπαδόπουλο MD, MSc. Ο Iατρός έχει σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση σύνθετων παθήσεων της ωμικής ζώνης και στην εφαρμογή του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιστατικού που αντιμετωπίζει. Επίσης συνεργάζεται με κορυφαίους Φυσικοθεραπευτές που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός βέλτιστου τελικού κλινικού αποτελέσματος στον κάθε ασθενή.

Στοιχεία επικοινωνίας


Συνεργαζόμενα νοσοκομεία


Ygeia logo transparent

Mitera logo transparent

Mediterraneo logo transparent

Επιστημονικός Συνεργάτης


lazer centre logo trans

Ακολουθήστε μας

facebook youtube

Newsletter

Please enable the javascript to submit this form

Σεβόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα. Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου των δεδομένων μας και συμφωνείτε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να μοιραστούμε τα νέα μας ή για σκοπούς μάρκετινγκ.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.