Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, MSc

Επιμ. Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος

Call us ButtonjpgRendezvous ButtonAsk the doctor

Αρθροσκόπηση Ώμου

Αρθροσκόπηση Ώμου

Μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη διάγνωσης και αντιμετώπισης των περισσοτέρων παθήσεων της ωμικής ζώνης

Παρακολουθείστε το βίντεο από χειρουργείο αρθροσκόπησης ώμου για θεραπεία ασβεστοποιού τενοντίτιδας.

Παρακολουθείστε το βίντεο και ενημερωθείτε για την τενοντίτιδα και ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου.

Φωτογραφικό υλικό

images/Photo_albums/Xeirourgio_Omou/Cover.jpg

Φωτογραφίες χειρουργείου ώμου

spine

Καλέστε μας στο 210 8949727 ή 698 0506555 ή κλείστε online ραντεβού και θα σας βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της πάθησής σας.

 

Articles Icon

Video Media sidecolumn icon

Οι υπηρεσίες μας

Αρθροσκόπηση ώμου: Πλεονεκτήματα, χειρουργείο, αποκατάσταση

Μάθετε ότι χρειάζεται να γνωρίζετε για την επέμβαση της αρθροσκόπησης ώμου και τα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες μεθόδους. Σημαντικές πληροφορίες επίσης για το χειρουργείο αυτό στον ώμο όπως ποια είναι η διαδικασία και πως γίνεται, τη διάρκεια της επέμβασης αλλά και τον χρόνο αποκατάστασης του ώμου σας για να επανέλθετε στις καθημερινές δραστηριότητές σας.

Η αρθροσκόπηση στον ώμο, είναι μια επεμβατική διαδικασία που ο ορθοπαιδικός χειρουργός χρησιμοποιεί για να κάνει άμεση επισκόπηση της άρθρωσης, διάγνωση της πάθησης και τελικώς να αποκαταστήσει το πρόβλημα από το οποίο πάσχει ο ασθενής. 

Ποια είναι η διαδικασία; Υπάρχουν χειρουργικές τομές;

Η διαδικασία κατα την επέμβαση στην αρθοσκόπηση ώμου, δεν περιλαμβάνει τις κλασσικές μεγάλες τομές της ανοιχτής χειρουργικής. Διαμέσου μίας μικρής οπής κάτω του 1 εκ. εισάγεται μία λεπτή κάμερα που θα μας δώσει την εικόνα της άρθρωσης του ώμου σε πολύ υψηλή ανάλυση και σε συνδυασμό με άλλες 2 εώς 3 παρόμοιες οπές περιμετρικά του ώμου θα αποκτήσουμε πρόσβαση για να διορθωθούν τελικώς οι ενδαρθρικές και εξωαρθρικές βλάβες.

arthroskopisi omou 2 

Ποσο διαρκεί η επέμβαση;

Η διάρκεια της ελάχιστα αυτής επεμβατικής πράξης εξαρτάται από το είδος και τη χρονιότητα της βλάβης στον ώμο που πρόκειται να αντιμετωπιστεί. Συνήθως η ολοκλήρωση της διαδιασίας στις αρθροσκοπήσεις στον ώμο του χειρουργείο διαρκεί από 1 εώς  1½ ώρα για τις περισσότερες παθήσεις.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση ώμου;

Η ελάχιστα αυτη επεμβατική χειρουργική πράξη της αρθροσκόπησης μπορεί να αποκαταστήσει το σύνολο σχεδόν των παθήσεων του ώμου, εξαιρουμένων των καταγμάτων αυτού. Υπερέχει της κλασσικής ανοιχτής χειρουργικής καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες τομές, ο πόνος είναι σαφώς λιγότερος, η κινητοποίηση του ασθενούς γρηγορότερη και το τελικό αποτέλεσμα καλύτερο.

Η επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιείται από ορθοπαιδικούς με εξειδίκευση στη χειρουργική του ώμου για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ενδεικτικά με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτό το μικρο-χειρουργείο στον ώμο μπορούν να αντιμετωπιστούν οι παρακάτω παθήσεις:

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις ανοιχτές μεθόδους;

  • Ελάχιστα επεμβατική και ατραυματική μέθοδος
  • Υψηλή διαγνωστική αξία
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς τη δημιουργία δύσμορφων ουλών στοω ώμο
  • Μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών
  • Ακόμα ενα σημαντικό πλεονέκτημα της αρθροσκόπησης είναι η ταχεία αποκατάσταση του ώμου και η
  • Αυθημερόν νοσηλεία

arthroskopisi omou 1 arthroskopisi omou 3

Θα υπάρχει πόνος μετά το χειρουργείο της αρθροσκόπησης στον ώμο;

Επειδή αποφεύγουμε τις ανοιχτές τομές και την κακοποίηση των μαλακών μορίων και των ιστών προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση στο σημείο της βλάβης, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σαφώς περιορισμένος και αντιμετωπίζεται πλήρως με τα κοινά παυσίπονα.

Ποιο είναι το είδος αναισθησίας που χρησιμοποιείται;

Καταρχήν θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι ανακριβής ο όρος της τοπικής αναισθησίας όταν μιλάμε για την αρθροσκόπηση ώμου. Υπάρχουν δύο τύποι αναισθησίας, αυτός του νευρικού αποκλεισμού (block) και η γενική αναισθησία.

Όπως στα μεγαλύτερα κέντρα χειρουργικής ώμου έτσι και εδώ προτιμούμε κατα τη διαδικασία τη γενική αναισθησία καθώς ο ιατρός μπορεί να εργαστεί με μεγαλύτερη άνεση και ακρίβεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης και ο ασθενής δε βιώνει τη δραματική εμπειρία να νιώθει το χέρι του πλήρως αισθητικά και κινητικά ανίκανο μετά το τέλος της.

Οι πιθανότητες επιπλοκών κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας είναι απειροελάχιστες, πρακτικά μηδενικές, ενώ αυξημένες είναι αυτές των νευρικών αποκλεισμών.

Τι περιλαμβάνει η μετεγχειριτική παρακολούθηση;

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου είναι ο σημαντικά μειωμένος πόνος μετά το χειρουργείο, ο οποίος αντιμετωπίζεται πλήρως με κοινά παυσίπονα ενώ η διάρκεια του είναι σύντομη.

Ο ασθενής θα λάβει εξιτήριο 3-4 ώρες μετά την επέμβαση ενώ θα του τοποθετηθεί ένας απλός νάρθηκας (φάκελος) και θα του δοθούν οδηγίες για το πώς θα χρησιμοποιεί το χέρι του τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες. Σε κάθε οπή τοποθετείται από ένα ράμμα το οποίο αφαιρείται 8-10 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Στη συνέχεια θα σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο αποκατάστασης και κινησιοθεραπείας με ασκήσεις σε συνεργασία με έμπειρους φυσικοθεραπευτές, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του κάθε περιστατικού και της πάθησης την οποία αντιμετωπίζουμε. Στόχος είναι σε μερικές εβδομάδες να υπάρχει πλήρης και ανώδυνη κίνηση του ώμου και ολική επιστροφή στην καθημερινότητα και την εργασία των ασθενών.

Πιθανές επιπλοκές της αρθροσκόπησης του ώμου

Παρόλο που είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία, υπάρχουν ορισμένες πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν όπως συμβαίνει σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αν η επέμβαση πραγματοποιηθεί από έμπειρο ορθοπαιδικό χειρουργό με ειδίκευση στα χειρουργεία ώμου οι επιπλοκές είναι σπάνιες και ήπιας μορφής σε ποσοστό που αγγίζει εώς και το 5% των ασθενών.

1.  Πιθανή μόλυνση

Μια επιπλοκή που μπορεί να παρουσιαστεί μετά από αρθροσκόπηση του ώμου είναι η μόλυνση. Οι μολύνσεις μπορεί να προκληθούν από βακτήρια που εισέρχονται στον τραυματισμένο ιστό.

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει αρχικώς τη χορήγηση αντιβιοτικών και αν χρειαστεί ακολουθεί αρθροσκοπικός καθαρισμός και έκπλυση της άρθρωσης.

Ευτυχώς τα ποσοστά των λοιμώξεων είναι σπάνια και πλήρως αντιμετωπίσιμα.

5

2. Τεχνικές αστοχίες

Είναι η συχνότερη επιπλοκή και αφορά όλες εκείνες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες συμβαίνουν λάθη τεχνικής από το χειρουργό που οδηγούν σε πτωχό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

3.  Δυσκαμψία του ώμου

Είναι επιπλοκή που συνήθως δεν έχει σαφές αίτιο και πρόκειται για μία αντίδραση του οργανισμού του ασθενούς κατά την πρώτη μετεγχειρητική περίοδο. Το σωστό πρόγραμμα κινησιοθεραπείας βοηθάει σημαντικά και επαναφέρει τον ασθενή.

Υπάρχουν επιπλοκές από την αναισθησία;

Τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα κέντρα χειρουργικής του ώμου χρησιμοποιούν τη γενική ως μέθοδο αναισθησίας για τους ασθενείς που θα υποβληθούν σε αρθροσκόπηση. Θεωρείται η πιο ασφαλής μέθοδος με την οποία ελέγχεται πλήρως ο ασθενής και οι επιπλοκές είναι αρκετά σπάνιες και πλήρως αντιμετωπίσιμες.

Σαν εναλλακτική μέθοδος είναι ο νευρικός αποκλεισμός (block) που συχνά λέγεται και ως μέθοδος τοπικής αναισθησίας, ο οποίος εμφανίζει κάπως υψηλότερα (αν και πάλι σπάνια) ποσοστά επιπλοκών που περιλαμβάνουν κυρίως τις κακώσεις νεύρων και τον τραυματισμό του θώρακα.

Για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιπλοκών και να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο ορθοπαιδικό χειρούργο, με ειδίκευση στις παθήσεις του ώμου και να δώσετε έμφαση στις οδηγίες του, για τη φροντίδα και την αποκατάσταση σας μετά το χειρουργείο.

Αποκατάσταση και αποθεραπεία. Πότε μπορώ να επιστρέψω στη καθημερινότητά μου;

Η αποκατάσταση μετά από αρθροσκόπηση στον ώμο είναι μια διαδικασία που προκαλεί αρκετή σύγχυση και φόβο στους ασθενείς σχετικά με το κατά πόσο και πότε θα μπορέσουν να κινήσουν το χέρι τους μετά το χειρουργείο. Τα βασικά ερωτήματα αφορούν στην αυτοεξυπηρέτηση όπως το να φάμε, να πλυθούμε, να γράψουμε ή πότε θα επιστρέψουμε στην εργασία και τον αθλητισμό.

Και είναι αλήθεια ότι επειδή το μυϊκό σύστημα του κάθε ενός μας αλλά και το είδος της βλάβης είναι μοναδικά, δε μπορούν να υπάρξουν τόσο ακριβείς υπολογισμοί σε σχέση με τον χρόνο τελικής αποκατάστασης ειδικότερα πριν το χειρουργείο.

Μετά την αρθροσκόπηση ώμου οι ασθενείς σχετικά σύντομα, δηλαδή μέσα στον πρώτο μήνα αποκατάστασης, αποκτούν μία ελεγχόμενη κινητικότητα που τους επιτρέπει να κάνουν την πλειοψηφία των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας τους, όπως το να πλυθούν, να ντυθούν αυτόνομα, να φάνε, να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή και να γράψουν.

Πότε θα βγω από το νοσοκομείο;

Η αρθροσκόπηση ώμου δεν απαιτεί παραμονή τους ασθενή για διανυκτέρευση στο νοσοκομείο και το εξιτήριο γίνεται λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Πότε ξεκινάνε οι φυσικοθεραπείες και πόσες χρειάζομαι μετα από την αρθροσκόπηση ώμου;

Οι φυσικοθεραπείες του ώμου περιλαμβάνουν κυρίως κινησιοθεραπεία, δηλαδή ασκήσεις. Έτσι δεν είναι απαραίτητες οι καθημερινές επισκέψεις στον φυσικοθεραπευτή αλλά αρκεί ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ασκήσεων αποκατάστασης που ο ασθενής ακολουθεί στο σπίτι του. Συνήθως τις ξεκινάμε άμεσα μετά την αρθροσκόπηση. Σταματάνε όταν έχουμε πετύχει ένα πλήρες και ανώδυνο εύρος κίνησης.

Πότε μπορώ να κάνω μπάνιο;

Χρησιμοποιώντας αδιάβροχα επιθέματα για την κάλυψη των οπών μπορούμε να πλυθούμε την ίδια ή την επόμενη ημέρα του χειρουργείου χωρίς να απομακρύνουμε το χειρουργημένο άκρο μακριά από το σώμα μας αλλά κάμπτοντας με προσοχή τον αγκώνα.

Θα χρησιμοποιώ το χέρι μου για να φάω και να ντυθώ;

Επιτρέπεται η βοηθητική χρήση του χεριού για το φαγητό και το ντύσιμο κατα την αποκατάσταση μετα απο αρθροσκόπηση ώμου, αρκεί να γίνεται με προσοχή στο όριο που θα νιώθουμε ενόχληση στον ώμο μας και όχι πόνο.

Πότε θα μπορώ να οδηγήσω μετα από την αρθροσκόπηση στον ώμο;

 Η οδήγηση θα πρέπει να γίνεται με ασφάλεια τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους κατα τη περίοδο της αποκατάστασης. Το σύνηθες διάστημα είναι 4-6 εβδομάδες αλλά αυτό εξατομικεύεται ανάλογα με το αν είναι αριστερός ή δεξιός ώμος, το είδος του αυτοκινήτου, κτλ.

Πότε θα μπορώ να γράψω και να χρησιμοποιήσω υπολογιστή;

Συνήθως μετά από 10 ημέρες κάνοντας μεγαλύτερα διαλείμματα για να μην κουράζεται ο ώμος.

Θα φοράω ειδικό νάρθηκα μετά το χειρουργείο στον ώμο και για πόσο;

Ο ασθενής μετά την αρθροσκόπηση θα έχει έναν απλό νάρθηκα – φάκελο ώμου για ένα μήνα τον οποίο δεν είναι απαραίτητο να φοράει συνεχώς στο σπίτι του.

Πότε θα επιστρέψω στην εργασία μου και στον αθλητισμό;

Το σύνηθες διάστημα επιστροφής κατα την αποκατάσταση σε ελαφρά χειρωνακτική εργασία (δουλειά γραφείου, ήπια γυμναστική) είναι οι τρείς μήνες. Πιο βαριά χειρωνακτική εργασία, εντονότερη γυμναστική και αθλήματα επαφής όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ επιτρέπονται μετά τους έξι μήνες μετά το χειρουργείο ώμου..

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιο είναι το κόστος της αρθροσκόπησης στον ώμο ή στο γόνατο

Επικοινωνήστε ΕΔΩ με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Παναγιώτη Παπαδόπουλο για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε το ραντεβού σας στο ιατρείο Γλυφάδας ή στο ιατρείο Αμαρουσίου.

 

 

images/Photo_albums/Xeirourgio_Omou/1.jpg
images/Photo_albums/Xeirourgio_Omou/2.jpg
images/Photo_albums/Xeirourgio_Omou/3.jpg
images/Photo_albums/Xeirourgio_Omou/4.jpg
images/Photo_albums/Xeirourgio_Omou/5.jpg
images/Photo_albums/Xeirourgio_Omou/6.jpg

Αν και εσείς αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον ώμο σας, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό χειρουργό ώμου Παναγιώτη Παπαδόπουλο MD, MSc. Ο Iατρός έχει σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση σύνθετων παθήσεων της ωμικής ζώνης και στην εφαρμογή του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιστατικού που αντιμετωπίζει. Επίσης συνεργάζεται με κορυφαίους Φυσικοθεραπευτές που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός βέλτιστου τελικού κλινικού αποτελέσματος στον κάθε ασθενή.

Στοιχεία επικοινωνίας


Συνεργαζόμενα νοσοκομεία


Ygeia logo transparent

Mitera logo transparent

Mediterraneo logo transparent

Επιστημονικός Συνεργάτης


lazer centre logo trans

Ακολουθήστε μας

facebook youtube

Newsletter

Please enable the javascript to submit this form

Σεβόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα. Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου των δεδομένων μας και συμφωνείτε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να μοιραστούμε τα νέα μας ή για σκοπούς μάρκετινγκ.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.