Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, MSc

Επιμ. Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος

Call us ButtonjpgRendezvous ButtonAsk the doctor

Ρήξη Επιχειλίου Χόνδρου

Ρήξη Επιχειλίου Χόνδρου

O τραυματισμός του επιχειλίου χόνδρου προκαλεί εν τω βάθει άλγος και αίσθημα αστάθειας στον ασθενή.

spine

Καλέστε μας στο 210 8949727 ή 698 0506555 ή κλείστε online ραντεβού και θα σας βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της πάθησής σας.

 

Articles Icon

Video Media sidecolumn icon

Οι υπηρεσίες μας

Συμπτώματα και αποκατάσταση της Ρήξης Επιχειλίου Χόνδρου

Μάθε ποια είναι τα συµπτώµατα της ρήξης του επιχείλιου χόνδρου και τι περιλαμβάνει η θεραπεία για την αποκατάστασή του.

Ο επιχείλιος χόνδρος (labrum) του ώμου είναι μία δακτυλιοειδής δομή που βρίσκεται στην περιοχή της ωμογλήνης του οστού της ωμοπλάτης. Ο ρόλος του είναι σταθεροποιητικός και η διαμόρφωση του δίνει βάθος στην αβαθή ωμογλήνη ώστε να συγκρατείται η βραχιόνιος κεφαλή και να μην εξαρθρώνεται όταν ο ώμος κινείται σε υψηλές και ακραίες θέσεις στροφών.

1

Το labrum είναι σημείο του προσφύεται ο τένοντας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου στο άνω τμήμα του και άλλοι ισχυροί σύνδεσμοι που προσφέρουν σταθερότητα στην άρθρωση του ώμου.

Πως συμβαίνει ο τραυματισμός του επιχειλίου χόνδρου;

Οι ασθενείς που υφίστανται ρήξη του επιχειλίου χόνδρου της ωμογλήνης αναφέρουν ένα ιστορικό σοβαρού τραυματισμού στον ώμο τους. Αυτός μπορεί να αναφέρεται σε άμεση πλήξη της περιοχής όπως για παράδειγμα σε αθλητικούς τραυματισμούς ή σε κάποιο τροχαίο ατύχημα. Μία ξεχωριστή κατηγορία ασθενών που πάντα και σε ποσοστό 100% προκαλούν ρήξη επιχειλίου χόνδρου είναι αυτοί που βιώνουν κάποιο εξάρθρημα ώμου. Όταν η βραχιόνιος κεφαλή δε θα εξαρθρωθεί εντελώς και θα αναταχθεί αυτόματα προκαλώντας υπερξάρθρημα, η πιθανότητα να τραυματιστεί ο επιχείλιος χόνδρος είναι εξίσου υψηλή.

Ποια είναι τα είδη των ρήξεων

Διακρίνονται σε τρεις κύριες κατηγορίες ανάλογα με τη φορά της βραχιονίου κεφαλής κατά την κάκωση:

  • Ρήξη πρόσθιου επιχειλίου, που είναι και οι πιο συχνές βλάβες (τύπου bankart).
  • Ρήξη οπισθίου επιχειλίου, πιο σπάνιες (reverse bankart).
  • Ρήξη άνω επιχειλίου στο σημείο πρόσφυσης της μακράς κεφαλής του δικεφάλου, κακώσεις τύπου SLAP.

2

Ποια είναι τα συμπτώματα και πως γίνεται η διάγνωση της ρήξης επιχειλίου χόνδρου;

Ο τύπος αυτός του τραυματισμού έχει ως σύμπτωμα έναν εν τω βάθει πόνο στην άρθρωση του ώμου που μπορεί να είναι από μία απλή ενόχληση κατά την κίνηση σε ακραίες θέσεις εως και αίσθημα αστάθειας του ώμου και αδυναμίας του άκρου. Η κλινική εκδήλωση εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης και τη βιολογική κατάσταση του ασθενούς.

Ο ειδικός χειρουργός ώμου θα διενεργήσει μία σειρά κλινικών τεστ που θα θέσουν σε υποψία τη διάγνωση και θα ζητηθούν κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις που θα την επιβεβαιώσουν. Αυτές είναι οι απλές ακτινογραφίες, η μαγνητική τομογραφία ή το μαγνητικό αρθρογράφημα κατά περίπτωση και η αξονική τομογραφία σε περίπτωση συνοδού κατάγματος της ωμογλήνης και της βραχιονίου κεφαλής.

Banner Rixi Epihiliou Chondrou

Αντιμετώπιση και αποκατάσταση

Η πολύ ευαίσθητη σταθεροποιητική αυτή δομή δεν έχει αγγείωση και οι τραυματισμοί δεν επουλώνονται αυτόματα. Οι ρήξεις που δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα προδιαθέτουν σε χρόνιο πόνο και αστάθεια ώμου. Επίσης η χρονιότητα αυξάνει τις πιθανότητες μετατραυματικής αρθρίτιδας.

Η συντηρητική αντιμετώπιση σε μια ρήξη στον επιχείλιο χόνδρο περιλαμβάνει σύντομη περίοδο ακινητοποίησης του ώμου με έναν απλό φάκελο, παυσίπονα και εν συνεχεία φυσικοθεραπείες για τη περίοδο της αποκατάστασης,.

Αν δεν υπάρχουν σημαντικές αντενδείξεις από το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς η οριστική αποκατάσταση πρέπει να είναι πάντοτε χειρουργική με την αναίμακτη και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της αρθροσκόπησης ώμου. Κατά την αρθροσκόπηση θα γίνει συρραφή του επιχειλίου χόνδρου και αποκατάσταση των τυχόν συνοδών βλαβών σε τένοντες, συνδέσμους και οστά που μπορεί να έχουν προκύψει. Ο ασθενής λαμβάνει αυθημερόν εξιτήριο μετά την επέμβαση, η διάρκεια της οποίας δεν ξεπερνάει την 1-1 ½ ώρα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία προστατευόμενη κίνηση του άκρου για 2-3 εβδομάδες και ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας με σκοπό να έχουμε επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και στον αθλητισμό έχοντας μία πλήρη και ανώδυνη κίνηση του ώμου.

Αν και εσείς αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον ώμο σας, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό χειρουργό ώμου Παναγιώτη Παπαδόπουλο MD, MSc. Ο Iατρός έχει σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση σύνθετων παθήσεων της ωμικής ζώνης και στην εφαρμογή του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιστατικού που αντιμετωπίζει. Επίσης συνεργάζεται με κορυφαίους Φυσικοθεραπευτές που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός βέλτιστου τελικού κλινικού αποτελέσματος στον κάθε ασθενή.

Στοιχεία επικοινωνίας


Συνεργαζόμενα νοσοκομεία


Ygeia logo transparent

Mitera logo transparent

Mediterraneo logo transparent

Επιστημονικός Συνεργάτης


lazer centre logo trans

Ακολουθήστε μας

facebook youtube

Newsletter

Please enable the javascript to submit this form

Σεβόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα. Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου των δεδομένων μας και συμφωνείτε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να μοιραστούμε τα νέα μας ή για σκοπούς μάρκετινγκ.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.