Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, MSc

Επιμ. Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος

Call us ButtonjpgRendezvous ButtonAsk the doctor

Βλάβη SLAP

Βλάβη SLAP

Μία επώδυνη κατάσταση που περιορίζει τη λειτουργικότητα της άρθρωσης.

spine

Καλέστε μας στο 210 8949727 ή 698 0506555 ή κλείστε online ραντεβού και θα σας βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της πάθησής σας.

 

Articles Icon

Video Media sidecolumn icon

Οι υπηρεσίες μας

Βλάβη SLAP

Ο επιχείλιος χόνδρος είναι μία ανατομική δομή στην άρθρωση του ώμου που περιβάλλει την ωμογλήνη σαν ένα δαχτυλίδι. Ο ρόλος του είναι να δίνει βάθος στη σχετικά αβαθή ωμογλήνη αυξάνοντας τη σταθερότητα της άρθρωσης. Ο τένοντας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου καταφύεται στο ανώτερο τμήμα αυτού του δαχτυλιδιού.

1

Τι είναι η βλάβη SLAP;

Πρόκειται στην ουσία για την ρήξη του επιχειλίου χόνδρου στο άνω τμήμα του (στο σημείο της ένωσης με τον τένοντα του δικεφάλου) και την αποκόλληση του από την ωμογλήνη. Αυτό συμβαίνει λόγω της απότομης έλξης του τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου. Προκαλείται συνηθέστερα σε νεαρότερα άτομα κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας που χρησιμοποιούν το χέρι τους πιο ψηλά από το οριζόντιο επίπεδο (π.χ ρίπτες, βόλεϊ, μπάσκετ, άρση βαρών).

Πως γίνεται η διάγνωση της βλάβης SLAP;

Η αναφερόμενη κάκωση SLAP (Superior Labrum Anterior & Posterior) αναδεικνύεται μέσα από ειδικά κλινικά τεστ που θα διενεργήσει ο ειδικός Χειρουργός Ώμου. Απεικονιστικά σαν μέθοδος gold standard για τη διάγνωση αποτελεί το μαγνητικό αρθρογράφημα ώμου, δηλαδή η μαγνητική τομογραφία με έγχυση σκιαγραφικού ενδαρθρικά.

2

Ποια είναι η αντιμετώπιση της κάκωσης SLAP;

Η ενδεδειγμένη θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το μέγεθος της βλάβης, η ηλικία του ασθενούς και το επίπεδο αθλητικής δραστηριότητας.

Η συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει τροποποίηση των δραστηριοτήτων, φυσικοθεραπείες και ενδαρθρικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών έχει θέση μόνο σε μικρές βλάβες που δε δημιουργούν σημαντικά κλινικά συμπτώματα πόνου και δυσλειτουργίας της άρθρωσης.

Η θεραπεία εκλογής είναι η αρθροσκόπηση ώμου κατά την οποία θα γίνει τενοτομή ή τενόδεση της μακρά κεφαλής του δικεφάλου. Με την ελάχιστα επεμβατική αυτή χειρουργική πράξη διάρκειας περίπου ½ ώρας σαν καθαρός χειρουργικός χρόνος, αφαιρείται το κομμάτι του τένοντα που πάσχει και επιλέγεται αν θα σταθεροποιηθεί ή όχι σε μία θέση περιφερικότερα της ρήξης.

Σε νεαρότερα άτομα και υπό προυποθέσεις ανάλογα με τη βλάβη μπορεί να γίνει επανασυρραφή του επιχειλίου χόνδρου στο αρχικό σημείο της ρήξης.

3

Αν και εσείς αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον ώμο σας, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό χειρουργό ώμου Παναγιώτη Παπαδόπουλο MD, MSc. Ο Iατρός έχει σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση σύνθετων παθήσεων της ωμικής ζώνης και στην εφαρμογή του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιστατικού που αντιμετωπίζει. Επίσης συνεργάζεται με κορυφαίους Φυσικοθεραπευτές που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός βέλτιστου τελικού κλινικού αποτελέσματος στον κάθε ασθενή.

Στοιχεία επικοινωνίας


Συνεργαζόμενα νοσοκομεία


Ygeia logo transparent

Mitera logo transparent

Mediterraneo logo transparent

Επιστημονικός Συνεργάτης


lazer centre logo trans

Ακολουθήστε μας

facebook youtube

Newsletter

Please enable the javascript to submit this form

Σεβόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα. Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου των δεδομένων μας και συμφωνείτε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να μοιραστούμε τα νέα μας ή για σκοπούς μάρκετινγκ.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.