Τι είναι η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα του ώμου;
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα αναφέρεται στην εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Είναι μία από τις συνηθέστερες παθολογίες της ωμικής ζώνης και συνηθέστερα ανευρίσκεται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30-50 ετών με μία υπεροχή στις γυναίκες. Τα ασβεστώματα είναι ενδοτενόντια δηλαδή καταλαμβάνουν ένα μέρος της μάζας του τένοντα και συνηθέστερα αφορούν τον υπερακάνθιο τένοντα.
Ακριβή αίτια για την πάθηση αυτή δεν είναι γνωστά αλλά υπάρχει ένα αυξημένο ποσοστό εμφάνισης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και θυρεοειδοπάθειες.
Ποια είναι τα στάδια της ασβεστοποιού τενοντίτιδας;
Η πάθηση είναι αρκετά επώδυνη και αυτοπεριοριζόμενη. Διακρίνεται σε 3 στάδια τα οποία μπορούν να διαρκέσουν από λίγους μήνες εώς και χρόνια. Στην αρχή ο οργανισμός εναποθέτει τα άλατα του ασβεστίου εντός του τένοντα και ο ασθενής μπορεί να είναι ασυμπτωματικός για πολλά χρόνια μη γνωρίζοντας την πάθηση του. Σταδιακά όμως περνώντας στο δεύτερο και τρίτο στάδιο τα ασβεστώματα αρχίζουν να ρευστοποιούνται και η σκληρή σύσταση τους που αρχικά είναι σαν κιμωλία παίρνει μία ρευστή μορφή σαν οδοντόκρεμα. Σε αυτό το στάδιο ο ασθενής βιώνει μία περίοδο πολύ έντονου πόνου και αδυναμίας κίνησης του ώμου και συχνά εμφανίζεται στο Ιατρείο αρκετά θορυβημένος από την ένταση των συμπτωμάτων. Αυτό συμβαίνει καθώς ο οργανισμός αποδομεί τα ασβεστώματα και τα προϊόντα αποδόμησης δημιουργούν μία έντονη φλεγμονή στους παρακείμενους ιστούς (τένοντες, υπακρωμιακό θύλακο).
Ποια είναι η αντιμετώπιση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας;
Στην φάση της απορρόφησης και της οξείας φλεγμονής που συμβαίνει στον ώμο ο ασθενής αντιμετωπίζεται αρχικώς συντηρητικά με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ισχυρά παυσίπονα καθώς και με εγχύσεις κορτικοστεροειδών στον υπακρωμιακό θύλακο με σκοπό τον περιορισμό της φλεγμονής, τη μείωση του πόνου και την ανάκτηση του εύρους κίνησης του ώμου. Στη συνέχεια προτείνονται ασκήσεις ενεργητικά υποβοηθούμενων ασκήσεων και διατάσεων για την αποφυγή δυσκαμψίας.
Ανάλογα με την κλινική εικόνα και τα αποτελέσματα της αρχικής θεραπείας ο Εξειδικευμένος Χειρουργός Ώμου μπορεί να προχωρήσει και σε αναρρόφηση των ασβεστωμάτων υπό υπερηχολογική καθοδήγηση (μέθοδος barbotage).
Χειρουργική αντιμετώπιση ασβεστοποιού τενοντίτιδος
Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις κατά τις οποίες η πάθηση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά και προτείνεται η χειρουργική αποκατάσταση. Αυτές είναι:
- Συνεχείς υποτροπές και αποτυχία στην εφαρμογή συντηρητικών μεθόδων
- Συνυπάρχουσα ρήξη του τενοντίου πετάλου
- Υπολειμματική δυσκαμψία λόγω της έντονης χρόνιας φλεγμονής και της ρίκνωσης του αρθρικού υμένα
Η χειρουργική αποκατάσταση γίνεται με Αρθροσκόπηση Ώμου , μία μέθοδο ελάχιστης επεμβατικότητας κατά την οποία θα αφαιρεθούν τα ασβεστώματα και θα επιδιορθωθούν οι συνοδές βλάβες στους τένοντες και τον αρθρικό υμένα και θύλακο.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα ειδικό και εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με σκοπό την πλήρη και ανώδυνη κίνηση του ώμου.