Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, MSc

Επιμ. Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος

Call us ButtonjpgRendezvous ButtonAsk the doctor

Τενοντίτιδα Δικεφάλου

Τενοντίτιδα Δικεφάλου

Μία από τις πλέον συχνές και επώδυνες παθήσεις της ωμικής ζώνης.

Παρακολουθείστε το βίντεο και ενημερωθείτε για την τενοντίτιδα και ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου.

Φωτογραφικό υλικό

images/Photo_albums/20220518-Therapia_Tenontopatheias/Cover.jpg

Αυτόλογα διαλύμματα 4ης Γενιάς

Θεραπεία τενοντοπάθειας του ώμου και μερικής ρήξης υπερακανθίου

spine

Καλέστε μας στο 210 8949727 ή 698 0506555 ή κλείστε online ραντεβού και θα σας βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της πάθησής σας.

 

Articles Icon

Video Media sidecolumn icon

Οι υπηρεσίες μας

Τενοντίτιδα Δικεφάλου: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Μάθε οτι χρειάζεται να γνωρίζεις, για τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τη χειρουργική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του δικεφάλου ώμου.

Ο δικέφαλος βραχιόνιος μυς συνδέει την περιοχή του ώμου με τον αγκώνα και εκτελεί μέρος της κίνησης κάμψης του αγκώνα και υπτιασμού – έξω στροφής του αντιβραχίου. Έχει δύο μέρη, την μακρά και τη βραχεία κεφαλή. Ο τένοντας είναι η τελική απόληξη του μυός και συνδέεται στο οστό για να επιτευχθεί η κίνηση. Πιο συχνά τραυματιζόμενος τένοντας είναι η μακρά κεφαλή του δικεφάλου στην περιοχή του ώμου, προκαλώντας αυτό που ονομάζουμε τενοντίτιδα ή τενοντοπάθεια του δικεφάλου.

  • Φυσιολογικά ο τένοντας της μακράς κεφαλής ξεκινάει από την περιοχή άνωθεν της ωμογλήνης μέσα στην άρθρωση (υπεργλήνιο φύμα) σταθεροποιείται από έναν ισχυρό εγκάρσιο σύνδεσμο και κινείται εντός μίας αύλακας.
  • Με την πάροδο της ηλικίας ο τένοντας υφίσταται μία φυσιολογική εκφύλιση των ινών του και μπορεί να αναπτύξει μία τοπική φλεγμονή και έναν πόνο στην πρόσθια περιοχή του ώμου όταν υποστεί έναν τραυματισμό υψηλής ή ακόμα και χαμηλής βίας (π.χ μετά από άρση βάρους, απότομη κίνηση του ώμου, κτλ.)
  • Οι παθήσεις της μακράς κεφαλής του δικεφάλου μπορούν να ξεκινούν από μία απλή τενοντίτιδα, ρήξη των ινών του ή ακόμα και πλήρη αποσταθεροποίηση της θέσης του εντός της άρθρωσης του ώμου.

1

Συμπτώματα τενοντίτιδας δικεφάλου

Κύριο σύμπτωμα της τενοντίτιδας του δικεφάλου είναι ο πόνος και η δυσκαμψία του ώμου.

Ο ασθενής βιώνει έντονη ενόχληση όταν κινεί τον ώμο του πιο πάνω από το οριζόντιο επίπεδο και όταν στρίβει το χέρι του είτε έσω είτε έξω.

Έτσι κινήσεις όπως το κρέμασμα των ρούχων, να πιάσουμε την πλάτη μας, να πετάξουμε ένα αντικείμενο ή ακόμα και να πλυθούμε γίνονται αρκετά επώδυνες.

Χαρακτηριστικό της τενοντοπάθειας του δικεφάλου είναι η επίταση του πόνου κατά τις βραδινές ώρες καθώς και η έντονη πρωϊνή δυσκαμψία.

Πως αντιμετωπίζεται η απλή τενοντοπάθεια του ώμου;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ερεθισμός του τένοντα δημιουργεί άλγος στην πρόσθια περιοχή του ώμου και αντιμετωπίζεται καλά με συντηρητικά μέσα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Τοπικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών
  • Θεραπεία με αυτόλογους βιολογικούς παράγοντες
  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων και φυσικοθεραπείες

Banner Tenontitida Dikefalou

Πώς γίνεται η διάγνωση των παθήσεων του δικεφάλου;

Ο Εξειδικευμένος χειρουργός Ώμου αφού λάβει το πλήρες ιστορικό του ασθενούς θα διενεργήσει μία σειρά κλινικών test που θα αναδείξουν την ύπαρξη παθολογίας ή μη.. Σημαντικός είναι και ο έλεγχος των υπολοίπων δομών του ώμου (π.χ τενόντιο πέταλο, χόνδρος άρθρωσης) καθώς πολύ συχνά συνυπάρχουν και άλλες βλάβες.

Απεικονιστικά σημαντική θέση στη διάγνωση της τενοντίτιδας δικεφάλου, έχει η μαγνητική τομογραφία και ο δυναμικός υπέρηχος του ώμου, όπου βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο πως κινείται ο δικέφαλος εντός της άρθρωσης. 

Τι είναι η ρήξη και η αστάθεια του τένοντα του δικεφάλου;

Ο δικέφαλος μπορεί να υποστεί ρήξη των ινών του, δηλαδή να κοπεί πλήρως ή ένα μέρος του. Αυτό δημιουργεί έναν χρόνιο πόνο που περιορίζει τις κινήσεις του ώμου του ασθενούς σε διάφορες θέσης ανύψωσης ή στροφής του άκρου. Επίσης ανάλογα με το είδος του τραυματισμού ή αν συνυπάρχει γενικευμένη εκφύλιση λόγω ηλικίας των τενόντων, ο δικέφαλος μπορεί να μη συγκρατείται σταθερά στη θέση του και να υπεξαρθρώνεται εκτός της κανονικής του θέσης όταν ο ώμος κάνει στροφικές κυρίως κινήσεις.

Banner Tenontitida Dikefalou 2

2 

Χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων του τένοντα του δικεφάλου

Σε ορισμένες περιπτώσεις και επί αποτυχίας συντηρητικής αντιμετώπισης, τα συμπτώματα επιμένουν για καιρό και η χρόνια φλεγμονή του τένοντα του δικεφάλου δημιουργεί πρόβλημα συνολικά στην κίνηση του ώμου λόγο πόνου και δυσκινησίας. Η λύση έρχεται με την Αρθροσκόπηση ώμου ως μία μέθοδο ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, κατά την οποία θα γίνει τενοτομή ή τενόδεση της μακράς κεφαλής του δικεφάλου σε μία χαμηλότερη θέση αφαιρώντας όλα τα φλεγμονώδη στοιχεία που προκαλούν πόνο.

Πρόκειται για μία επέμβαση διάρκειας περίπου μισής ώρας κατά την οποία μπορούμε να συνδυάσουμε την αντιμετώπιση και άλλων παθολογιών όπως η ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου, το σύνδρομο πρόσκρουσης, κτλ. στον ίδιο χειρουργικό χρόνο.

Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο μετά από λίγες ώρες και ακολουθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων που θα τον επαναφέρει πλήρως στην καθημερινότητα του χωρίς προβλήματα.

 

Θεραπεία τενοντοπάθειας του ώμου και μερικής ρήξης υπερακανθίου με αυτόλογα διαλύματα 4ης γενιάς με υπερηχολογική καθοδήγηση. Πολλαπλάσια συγκέντρωση επουλωτικών παραγόντων με κλειστά συστήματα φυγοκέντρησης και στοχευμένη θεραπεία για το μέγιστο όφελος στον ασθενή.

Αν και εσείς αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον ώμο σας, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό χειρουργό ώμου Παναγιώτη Παπαδόπουλο MD, MSc. Ο Iατρός έχει σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση σύνθετων παθήσεων της ωμικής ζώνης και στην εφαρμογή του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιστατικού που αντιμετωπίζει. Επίσης συνεργάζεται με κορυφαίους Φυσικοθεραπευτές που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός βέλτιστου τελικού κλινικού αποτελέσματος στον κάθε ασθενή.

Στοιχεία επικοινωνίας


Συνεργαζόμενα νοσοκομεία


Ygeia logo transparent

Mitera logo transparent

Mediterraneo logo transparent

Επιστημονικός Συνεργάτης


lazer centre logo trans

Ακολουθήστε μας

facebook youtube

Newsletter

Please enable the javascript to submit this form

Σεβόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα. Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου των δεδομένων μας και συμφωνείτε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να μοιραστούμε τα νέα μας ή για σκοπούς μάρκετινγκ.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.