Μάθε οτι χρειάζεται να γνωρίζεις, για τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τη χειρουργική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του δικεφάλου ώμου.
Ο δικέφαλος βραχιόνιος μυς συνδέει την περιοχή του ώμου με τον αγκώνα και εκτελεί μέρος της κίνησης κάμψης του αγκώνα και υπτιασμού – έξω στροφής του αντιβραχίου. Έχει δύο μέρη, την μακρά και τη βραχεία κεφαλή. Ο τένοντας είναι η τελική απόληξη του μυός και συνδέεται στο οστό για να επιτευχθεί η κίνηση. Πιο συχνά τραυματιζόμενος τένοντας είναι η μακρά κεφαλή του δικεφάλου στην περιοχή του ώμου, προκαλώντας αυτό που ονομάζουμε τενοντίτιδα ή τενοντοπάθεια του δικεφάλου.
- Φυσιολογικά ο τένοντας της μακράς κεφαλής ξεκινάει από την περιοχή άνωθεν της ωμογλήνης μέσα στην άρθρωση (υπεργλήνιο φύμα) σταθεροποιείται από έναν ισχυρό εγκάρσιο σύνδεσμο και κινείται εντός μίας αύλακας.
- Με την πάροδο της ηλικίας ο τένοντας υφίσταται μία φυσιολογική εκφύλιση των ινών του και μπορεί να αναπτύξει μία τοπική φλεγμονή και έναν πόνο στην πρόσθια περιοχή του ώμου όταν υποστεί έναν τραυματισμό υψηλής ή ακόμα και χαμηλής βίας (π.χ μετά από άρση βάρους, απότομη κίνηση του ώμου, κτλ.)
- Οι παθήσεις της μακράς κεφαλής του δικεφάλου μπορούν να ξεκινούν από μία απλή τενοντίτιδα, ρήξη των ινών του ή ακόμα και πλήρη αποσταθεροποίηση της θέσης του εντός της άρθρωσης του ώμου.
Συμπτώματα τενοντίτιδας δικεφάλου
Κύριο σύμπτωμα της τενοντίτιδας του δικεφάλου είναι ο πόνος και η δυσκαμψία του ώμου.
Ο ασθενής βιώνει έντονη ενόχληση όταν κινεί τον ώμο του πιο πάνω από το οριζόντιο επίπεδο και όταν στρίβει το χέρι του είτε έσω είτε έξω.
Έτσι κινήσεις όπως το κρέμασμα των ρούχων, να πιάσουμε την πλάτη μας, να πετάξουμε ένα αντικείμενο ή ακόμα και να πλυθούμε γίνονται αρκετά επώδυνες.
Χαρακτηριστικό της τενοντοπάθειας του δικεφάλου είναι η επίταση του πόνου κατά τις βραδινές ώρες καθώς και η έντονη πρωϊνή δυσκαμψία.
Πως αντιμετωπίζεται η απλή τενοντοπάθεια του ώμου;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ερεθισμός του τένοντα δημιουργεί άλγος στην πρόσθια περιοχή του ώμου και αντιμετωπίζεται καλά με συντηρητικά μέσα. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Τοπικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών
- Θεραπεία με αυτόλογους βιολογικούς παράγοντες
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων και φυσικοθεραπείες
Πώς γίνεται η διάγνωση των παθήσεων του δικεφάλου;
Ο Εξειδικευμένος χειρουργός Ώμου αφού λάβει το πλήρες ιστορικό του ασθενούς θα διενεργήσει μία σειρά κλινικών test που θα αναδείξουν την ύπαρξη παθολογίας ή μη.. Σημαντικός είναι και ο έλεγχος των υπολοίπων δομών του ώμου (π.χ τενόντιο πέταλο, χόνδρος άρθρωσης) καθώς πολύ συχνά συνυπάρχουν και άλλες βλάβες.
Απεικονιστικά σημαντική θέση στη διάγνωση της τενοντίτιδας δικεφάλου, έχει η μαγνητική τομογραφία και ο δυναμικός υπέρηχος του ώμου, όπου βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο πως κινείται ο δικέφαλος εντός της άρθρωσης.
Τι είναι η ρήξη και η αστάθεια του τένοντα του δικεφάλου;
Ο δικέφαλος μπορεί να υποστεί ρήξη των ινών του, δηλαδή να κοπεί πλήρως ή ένα μέρος του. Αυτό δημιουργεί έναν χρόνιο πόνο που περιορίζει τις κινήσεις του ώμου του ασθενούς σε διάφορες θέσης ανύψωσης ή στροφής του άκρου. Επίσης ανάλογα με το είδος του τραυματισμού ή αν συνυπάρχει γενικευμένη εκφύλιση λόγω ηλικίας των τενόντων, ο δικέφαλος μπορεί να μη συγκρατείται σταθερά στη θέση του και να υπεξαρθρώνεται εκτός της κανονικής του θέσης όταν ο ώμος κάνει στροφικές κυρίως κινήσεις.
Χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων του τένοντα του δικεφάλου
Σε ορισμένες περιπτώσεις και επί αποτυχίας συντηρητικής αντιμετώπισης, τα συμπτώματα επιμένουν για καιρό και η χρόνια φλεγμονή του τένοντα του δικεφάλου δημιουργεί πρόβλημα συνολικά στην κίνηση του ώμου λόγο πόνου και δυσκινησίας. Η λύση έρχεται με την Αρθροσκόπηση ώμου ως μία μέθοδο ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, κατά την οποία θα γίνει τενοτομή ή τενόδεση της μακράς κεφαλής του δικεφάλου σε μία χαμηλότερη θέση αφαιρώντας όλα τα φλεγμονώδη στοιχεία που προκαλούν πόνο.
Πρόκειται για μία επέμβαση διάρκειας περίπου μισής ώρας κατά την οποία μπορούμε να συνδυάσουμε την αντιμετώπιση και άλλων παθολογιών όπως η ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου, το σύνδρομο πρόσκρουσης, κτλ. στον ίδιο χειρουργικό χρόνο.
Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο μετά από λίγες ώρες και ακολουθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων που θα τον επαναφέρει πλήρως στην καθημερινότητα του χωρίς προβλήματα.
Θεραπεία τενοντοπάθειας του ώμου και μερικής ρήξης υπερακανθίου με αυτόλογα διαλύματα 4ης γενιάς με υπερηχολογική καθοδήγηση. Πολλαπλάσια συγκέντρωση επουλωτικών παραγόντων με κλειστά συστήματα φυγοκέντρησης και στοχευμένη θεραπεία για το μέγιστο όφελος στον ασθενή.