Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, MSc

Επιμ. Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος

Call us ButtonjpgRendezvous ButtonAsk the doctor

Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής

Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής

Πρόκειται για υψηλής βίας τραυματισμό που μπορεί να προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα στην κίνηση του άνω άκρου καθώς και αισθητική ανισορροπία της πάσχουσας περιοχής.

spine

Καλέστε μας στο 210 8949727 ή 698 0506555 ή κλείστε online ραντεβού και θα σας βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της πάθησής σας.

 

Articles Icon

Video Media sidecolumn icon

Οι υπηρεσίες μας

Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής

Η κλείδα είναι το οστό που συνδέει την ωμοπλάτη με τον κορμό. Στο εξωτερικό άκρο της σχηματίζει την ακρωμιοκλειδική άρθρωση (Acromioclavicular – AC joint). Οι κακώσεις της περιοχής είναι αρκετά συχνές ειδικότερα σε νέους και δραστήριους ανθρώπους και προκαλούνται από άμεση πλήξη.

Η κλείδα συγκρατείται στην ωμοπλάτη με πολύ ισχυρούς συνδέσμους (ακρωμιοκλειδικοί & κορακοκλειδικοί σύνδεσμοι) οι οποίοι κατά την κάκωση υφίστανται κάποιου είδους τραυματισμό που μπορεί να φτάσει εώς και την πλήρη ρήξη τους και το οστό της κλείδας να παρεκτοπιστεί από τη θέση του και να εξαρθρωθεί από την ακρωμιοκλειδική άρθρωση.

1

Μετά την κάκωση ο ασθενής εμφανίζει ισχυρό πόνο στην περιοχή του ώμου και αδυναμία ανύψωσης του άκρου. Η παραμόρφωση ανάλογα με το βαθμό της κάκωσης μπορεί να είναι εμφανής.

2

Τύποι εξαρθρήματος ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

Ανάλογα με το βαθμό της παρεκτόπισης της κλείδας σε σχέση με το ακρώμιο και την κάκωση των συνδέσμων που τη συγκρατούν, το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής διακρίνεται σε 6 τύπους:

  • 1ου βαθμού – διάταση των συνδέσμων
  • 2ου βαθμού – μερική ρήξη των συνδέσμων
  • 3ου βαθμού – ολική ρήξη των συνδέσμων
  • 4ου βαθμού – ολική ρήξη των συνδέσμων και παρεκτόπιση της κλείδας προς τα πίσω
  • 5ου βαθμού – ολική ρήξη των συνδέσμων και της υπερκείμενης περιτονίας
  • 6ου βαθμού – παρεκτόπιση της κλείδας προς τα κάτω

3

Πώς αντιμετωπίζεται το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής;

Η διάγνωση γίνεται κατά την κλινική εξέταση του ασθενούς, τη λήψη του ιστορικού και απεικονιστικά με απλές ακτινογραφίες και κατά περίπτωση μαγνητική τομογραφία ώμου.

Οι κακώσεις 1ου και 2ου βαθμού αντιμετωπίζονται συντηρητικά με παγοθεραπεία, παυσίπονα και ανάπαυση του άκρου σε έναν απλό φάκελο – ανάρτηση για 3 εβδομάδες. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει προοδευτικά πρόγραμμα κινησιοθεραπείας για την ανάκτηση του εύρους κίνησης.

Η κάκωση 3ου βαθμού παραμένει αμφιλεγόμενη όσον αφορά τον συντηρητικό ή χειρουργικό τρόπο αντιμετώπισης της στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Συνυπολογίζονται η ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς πριν τη λήψη της τελικής απόφασης.

Banner Exarthrima Akromioklidikis arthrosispng

Οι τραυματισμοί 4ου - 5ου - 6ου βαθμού αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Η χειρουργική αποκατάσταση διαρκεί κατά μέσο όρο 1 - 1 ½ ώρα και γίνεται με μία mini-open πρόσθια τομή στην περιοχή του ώμου 4 - 5 εκατοστών. Ο χρόνος του χειρουργείου θα πρέπει να γίνεται τις πρώτες 2 - 3 εβδομάδες από τον αρχικό τραυματισμό το αργότερο. Ο ασθενής που δε θα χειρουργηθεί έχει αυξημένα ποσοστά ανάπτυξης μετατραυματικής αρθρίτιδας της ακρωμιοκλειδικής που μεταφράζεται με πόνο και αδυναμία κατά την κίνηση του ώμου.

Η αποκατάσταση περιλαμβάνει ελεγχόμενη χρήση του άκρου τις πρώτες 3 εβδομάδες μετεγχειρητικά και στη συνέχεια ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης και κινησιοθεραπείας για την τελική ανάκτηση του πλήρους εύρους κίνησης.

4 5

Αν και εσείς αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον ώμο σας, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό χειρουργό ώμου Παναγιώτη Παπαδόπουλο MD, MSc. Ο Iατρός έχει σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση σύνθετων παθήσεων της ωμικής ζώνης και στην εφαρμογή του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιστατικού που αντιμετωπίζει. Επίσης συνεργάζεται με κορυφαίους Φυσικοθεραπευτές που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός βέλτιστου τελικού κλινικού αποτελέσματος στον κάθε ασθενή.

Στοιχεία επικοινωνίας


Συνεργαζόμενα νοσοκομεία


Ygeia logo transparent

Mitera logo transparent

Mediterraneo logo transparent

Επιστημονικός Συνεργάτης


lazer centre logo trans

Ακολουθήστε μας

facebook youtube

Newsletter

Please enable the javascript to submit this form

Σεβόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα. Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου των δεδομένων μας και συμφωνείτε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να μοιραστούμε τα νέα μας ή για σκοπούς μάρκετινγκ.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.