Αρθρίτιδα γόνατος: Συμπτώματα και Θεραπεία (χειρουργική και μη)

Μία από τις συχνότερες επισκέψεις στον Ορθοπαιδικό είναι ο πόνος στα γόνατα.

Πολλές φορές ο όρος αρθρίτιδα γόνατος τίθεται σαν διάγνωση προκαλώντας συνήθως σύγχυση και ανησυχία στον ασθενή.

Τι είναι η αρθρίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Με τον όρο “αρθρίτιδα ή αρθροπάθεια” αναφερόμαστε στην σταδιακή καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, του εσωτερικού δηλαδή της άρθρωσης το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες έχει μια λεία και ομαλή υφή για να μη δημιουργούνται τριβές κατά την κίνηση του γόνατος.

Ποιον προσβάλλει η αρθρίτιδα του γόνατος;

Η αρθρίτιδα είναι μια σταδιακά εξελισσόμενη νόσος που μπορεί να προσβάλλει κάθε ηλικία αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία αφορά ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.

arthritida gonatos stoys hlikiwmenoys min

Έτσι στα αρχικά στάδια η νόσος μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή ο ασθενής να εμφανίζει περιοδικά ενοχλήματα.

Εξελισσόμενη σε βάθος χρόνων συνήθως αρχίζει να δίνει πιο έντονα συμπτώματα και να επηρεάζει την καθημερινότητα, την εργασία και τις αθλητικές δραστηριότητες.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα 

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος, η δυσκαμψία και το οίδημα του γόνατος.

Ανάλογα με το στάδιο της καταστροφής του χόνδρου, το επίπεδο δραστηριότητας και τη συνολική βιολογική κατάσταση του ατόμου τα συμπτώματα μπορούν να εμφανίζουν μεγάλη ποικιλομορφία.

Έτσι μπορεί να υπάρχει από μια απλή ενόχληση όταν περπατάμε ή ανεβαίνουμε σκάλες εώς πλήρης αδυναμία κατά τη βάδιση, πόνος σε ηρεμία και ολική δυσλειτουργία του γόνατος.

Ποια είναι η θεραπεία και πώς αντιμετωπίζεται η αρθρίτιδα στα γόνατα

Στα αρχικά στάδια όπου η καταστροφή του χόνδρου είναι περιορισμένη και ο ασθενής δεν εμφανίζει σημαντική κλινική συμπτωματολογία η αντιμετώπιση είναι πάντοτε συντηρητική.

Αυτή περιλαμβάνει:

Χειρουργική αντιμετώπιση

Όταν τα συμπτώματα του πόνου και της δυσκαμψίας προχωρήσουν και πλέον η συντηρητική αντιμετώπιση δεν αποδίδει τότε η αντιμετώπιση είναι χειρουργική.

Οι επιλογές εξαρτώνται από την ηλικία του ασθενούς, το στάδιο της αρθρίτιδας, την κλινική εκδήλωση της, το επίπεδο δραστηριότητας και εργασίας του ατόμου και τις συνοδές παθήσεις στην άρθρωση του γόνατος.

Έτσι για παράδειγμα ένας ασθενής μέσης ηλικίας 50-60 ετών με αρχόμενη αρθρίτιδα που προκαλεί περιοδικά συμπτώματα και συνοδεύεται από εκφύλιση και ρήξη των μηνίσκων ,μπορεί να επωφεληθεί από μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο όπως η αρθροσκόπηση γόνατος, όπου θα γίνει καθαρισμός των χόνδρινων βλαβών σε συνδυασμό με τον καθαρισμό του μηνίσκου.

Σε ασθενείς όμως με προχωρημένη αρθρίτιδα όπου οι βλάβες είναι διάχυτες και πιο σοβαρές η χειρουργική επέμβαση εκλογής είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος κατά την οποία γίνεται αντικατάσταση των φθαρμένων χόνδρινων επιφανειών με τεχνητά μοσχεύματα απόλυτα συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν βρει σημαντική εφαρμογή και στον τομέα της Ορθοπαιδικής που ασχολείται με τις επεμβάσεις αντικατάστασης των μεγάλων αρθρώσεων όπως η ολική αρθροπλαστική του γόνατος.

Έτσι σήμερα τα τεχνητά μοσχεύματα μπορούν να τοποθετηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια χρησιμοποιώντας συστήματα πλοήγησης ή ακόμα και ρομποτικά υποβοηθούμενες χειρουργικές μεθόδους.

Η επιλογή του υλικού και του τρόπου τοποθέτησης θα πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή ανάλογα με την ιδιαίτερη ανατομία και το βαθμό φθοράς της άρθρωσης του γόνατος του.

Συχνές Ερωτήσεις

1. Τι είναι η αρθρίτιδα γόνατος;

Η αρθρίτιδα γόνατος είναι μια εκφυλιστική πάθηση της άρθρωσης, που προκαλεί φθορά στον χόνδρο, οδηγώντας σε πόνο, δυσκαμψία και περιορισμό της κίνησης.

2. Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της αρθρίτιδας γόνατος;

Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο κατά την κίνηση ή την ανάπαυση, δυσκαμψία μετά από ακινησία, οίδημα και μειωμένη ευκαμψία της άρθρωσης.

3. Πώς αντιμετωπίζεται η αρθρίτιδα γόνατος χωρίς χειρουργείο;

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, απώλεια βάρους, ενέσιμες θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη μείωση των συμπτωμάτων.

4. Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση για την αρθρίτιδα γόνατος;

Όταν ο πόνος και η δυσκαμψία περιορίζουν σημαντικά την καθημερινή δραστηριότητα και οι συντηρητικές θεραπείες δεν αποδίδουν, η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να είναι η καλύτερη λύση.

5. Πόσος χρόνος χρειάζεται για αποκατάσταση μετά από αρθροπλαστική γόνατος;

Η πλήρης αποκατάσταση διαρκεί συνήθως 3-6 μήνες, με σταδιακή βελτίωση της κίνησης και φυσικοθεραπεία για ενδυνάμωση της άρθρωσης.

Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στη χειρουργική ώμου και γόνατος, τις αθλητικές κακώσεις και τις ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Γλυφάδα και είναι ιατρός της Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ.

Σχολιάστε