Η θλάση στο γόνατο είναι ένας συχνός τραυματισμός, ιδιαίτερα σε άτομα που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες ή καταπονούν την άρθρωση του γονάτου.
Η θλάση συμβαίνει όταν οι μύες ή οι σύνδεσμοι γύρω από το γόνατο υποστούν βλάβη από υπερβολική καταπόνηση, ξαφνικές κινήσεις ή τραυματισμούς.
Αν και ο πόνος και το πρήξιμο μπορεί να είναι έντονα, η σωστή θεραπεία και η κατάλληλη φυσικοθεραπεία μπορούν να επιταχύνουν την ανάρρωση.
Τι Είναι η Θλάση στο Γόνατο;
Η θλάση στο γόνατο αναφέρεται στη βλάβη που προκαλείται στους μυς ή τους συνδέσμους που περιβάλλουν την άρθρωση.
Αυτή η βλάβη μπορεί να προκύψει από έντονες κινήσεις, αθλητικές δραστηριότητες ή απότομες στροφές του γονάτου.
Η θλάση μπορεί να κυμαίνεται από ήπια διάταση μυών μέχρι πιο σοβαρές βλάβες όπως οι ρήξεις πλαγίων συνδέσμων γόνατος, η ρήξη μηνίσκου, η ρήξη πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού και οι κακώσεις των χόνδρων. Κάθε περίπτωση απαιτεί διαφορετικό χρόνο αποκατάστασης και διαφορετική μέθοδο αντιμετώπισης.
Συμπτώματα της Θλάσης στο Γόνατο
Τα συμπτώματα της θλάσης στο γόνατο μπορεί να περιλαμβάνουν:
1. Πόνος στο γόνατο
Ο πόνος είναι συνήθως άμεσος και μπορεί να επιδεινωθεί με την κίνηση ή την πίεση. Η θλάση μπορεί να προκαλέσει σταθερό ή παλλόμενο πόνο στο γόνατο, ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης.
2. Πρήξιμο στο γόνατο
Συχνά παρατηρείται πρήξιμο στην περιοχή του γονάτου, ειδικά τις πρώτες ώρες μετά τον τραυματισμό. Το πρήξιμο στο γόνατο μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα της άρθρωσης και να συνοδεύεται από μώλωπες.
3. Δυσκολία στην κίνηση
Η θλάση μπορεί να περιορίσει την κινητικότητα του γονάτου, δυσκολεύοντας το περπάτημα ή την κάμψη του ποδιού.
4. Αστάθεια γόνατος.
Το αίσθημα αστάθειας της άρθρωσης κατά το βάδισμα ή την αθλητική δραστηριότητα μπορεί να υποδηλώνει συνηθέστερα ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου.
Θεραπείες και Ανάρρωση από Θλάση στο Γόνατο
Η ανάρρωση από μια θλάση στο γόνατο εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού και την τήρηση των κατάλληλων θεραπειών.
Η αρχική αντιμετώπιση περιλαμβάνει συνήθως τη μέθοδο R.I.C.E (Rest, Ice, Compression, Elevation), δηλαδή ξεκούραση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση με σκοπό να βελτιωθεί η οξεία φάση του τραυματισμού.
Στη συνέχεια αναλόγως των συμπτωμάτων θα πρέπει να γίνει κλινικός και απεικονιστικός έλεγχος με ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία γόνατος ενώ μπορεί να ζητηθεί και αξονική τομογραφία κατά περίπτωση.
Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα και Θεραπεία
Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής στο γόνατο.
Σε ήπιες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει θεραπείες όπως αυτόλογα διαλύματα 4ης γενιάς PRP ή έγχυση βλαστοκυττάρων, που βοηθούν στην αναγέννηση των ιστών και την ταχύτερη αποκατάσταση της άρθρωσης σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.
Σε σοβαρότερες καταστάσεις μπορεί να χρειαστεί ακινητοποίηση του γόνατος με κάποιον νάρθηκα για ένα διάστημα ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση η οποία γινεται με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της αρθροσκόπησης γόνατος.
Φυσικοθεραπεία
Η φυσικοθεραπεία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάρρωση από θλάση στο γόνατο.
Με την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου ορθοπαιδικού, το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεων για την αποκατάσταση της κινητικότητας και την πρόληψη μελλοντικών τραυματισμών.
Άσκηση και Επαναφορά στη Δραστηριότητα
Μετά την αρχική φάση ανάρρωσης, η άσκηση είναι απαραίτητη για την πλήρη επαναφορά της άρθρωσης στην κανονική λειτουργία.
Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ένα σταδιακό πρόγραμμα άσκησης που περιλαμβάνει:
Διατάσεις και Ασκήσεις Ενδυνάμωσης
Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης στοχεύουν στους μύες γύρω από το γόνατο, ώστε να παρέχουν στήριξη στην άρθρωση και να βελτιώσουν τη σταθερότητα.
Οι διατάσεις θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ευλυγισίας και της κινητικότητας, καθιστώντας τη γονάτια άρθρωση πιο ανθεκτική σε μελλοντικούς τραυματισμούς.
Προοδευτική Επιστροφή στη Δραστηριότητα
Η επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες πρέπει να γίνεται σταδιακά.
Οποιαδήποτε δραστηριότητα ή άσκηση προκαλεί πόνο στο γόνατο ή πρήξιμο πρέπει να αποφεύγεται, μέχρι να υπάρξει πλήρης ανάρρωση.
Ο φυσικοθεραπευτής θα καθοδηγήσει τον ασθενή μέσα από αυτό το στάδιο για να αποφευχθούν επιπλοκές.
Πότε να Επισκεφθείτε Έναν Ειδικό
Αν και οι ήπιες θλάσεις στο γόνατο συνήθως βελτιώνονται με συντηρητική θεραπεία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό αν ο πόνος ή το πρήξιμο στο γόνατο επιμένει.
Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μια πιο επεμβατική προσέγγιση, όπως η αρθροσκόπηση γόνατος για τη διάγνωση και τη θεραπεία σοβαρότερων βλαβών.
Συμπεράσματα
Η θλάση στο γόνατο είναι ένας κοινός τραυματισμός που στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται επαρκώς.
Με την κατάλληλη θεραπεία και την έγκαιρη παρέμβαση η αποκατάσταση είναι πλήρως εφικτή.
Η φυσικοθεραπεία, η προοδευτική άσκηση και οι σύγχρονες θεραπείες, όπως τα αυτόλογα διαλύματα 4ης γενιάς PRP, μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία ανάρρωσης και να επαναφέρουν τον ασθενή στην κανονική του ζωή.
Οι περισσότερες θλάσεις γόνατος αναφέρονται σε ήπιους μυοσυνδεσμικούς τραυματισμούς και πιο σπάνια σε μεγαλυτερες βλάβες του γόνατος.
Συχνές Ερωτήσεις
1. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επουλωθεί μια θλάση στο γόνατο;
Ο χρόνος ανάρρωσης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της θλάσης. Μια ήπια θλάση μπορεί να επουλωθεί σε 2-3 εβδομάδες, ενώ οι σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν 6-8 εβδομάδες ή περισσότερο.
2. Πρέπει να κάνω άσκηση με θλάση στο γόνατο;
Μετά την αρχική φάση ανάρρωσης, οι ήπιες ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεων μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της κινητικότητας και της δύναμης του γονάτου.
3. Τι πρέπει να κάνω εάν το πρήξιμο στο γόνατο δεν υποχωρεί;
Αν το πρήξιμο επιμένει, παρά τη θεραπεία, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση, καθώς μπορεί να υπάρχει σοβαρότερος τραυματισμός.
4. Είναι η αρθροσκόπηση γόνατος απαραίτητη για κάθε θλάση;
Η αρθροσκόπηση είναι απαραίτητη μόνο σε περιπτώσεις σοβαρής βλάβης ή όταν οι συντηρητικές θεραπείες δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
5. Πότε μπορώ να επιστρέψω στον αθλητισμό μετά από θλάση στο γόνατο;
Η επιστροφή στον αθλητισμό εξαρτάται από την πλήρη ανάρρωση του γονάτου. Η επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες πρέπει να γίνεται με τη συμβουλή ενός ειδικού, μόλις το γόνατο είναι πλήρως λειτουργικό και ανθεκτικό στις καταπονήσεις.