Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, MSc

Επιμ. Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος

Call us ButtonjpgRendezvous ButtonAsk the doctor

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Ένα από τα πλέον συχνά προβλήματα που εμφανίζονται στην περιοχή του καρπού και ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες.

spine

Καλέστε μας στο 210 8949727 ή 698 0506555 ή κλείστε online ραντεβού και θα σας βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της πάθησής σας.

 

Articles Icon

Video Media sidecolumn icon

Οι υπηρεσίες μας

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (carpal tunnel syndrome) είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις του χεριού που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, κυρίως τις γυναίκες και λιγότερο τους άντρες. Πρόκειται για την πίεση την οποία υφίσταται το μέσο νεύρο στην περιοχή του καρπού.

Ανατομικά, το μέσο νεύρο πορεύεται κατά μήκος της παλαμιαίας επιφάνειας του αντιβραχίου και καταλήγει στα δάκτυλα διερχόμενο δια μέσου του καρπιαίου σωλήνα. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας οστεοϊνώδης σωλήνας του οποίου το έδαφος αποτελούν τα οστά του καρπού και την οροφή ο εγκάρσιος σύνδεσμος.

1

Τι συμπτώματα έχει το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Τα αρχικά συμπτώματα είναι ένα αίσθημα βάρους που βιώνει ο ασθενής ειδικά μετά από έντονη χειρωνακτική εργασία. Αυτό σταδιακά εξελίσσεται σε έντονο μούδιασμα στα τρία πρώτα δάκτυλα του χεριού και κυρίως στον αντίχειρα και το δείκτη. Το μούδιασμα μπορεί να φτάνει και προς τον παράμεσο αλλά ποτέ στο μικρό δάχτυλο. Τα δάχτυλα αυτά αντιστοιχούν στις περιοχές νεύρωσης του μέσου νεύρου.

Αργότερα με την εξέλιξη της νόσου ο ασθενής βιώνει κυρίως βραδινό πόνο και αδυναμία στην παλάμη, με χαρακτηριστικό να μη μπορεί να συγκρατήσει αντικείμενα με τα δάχτυλα του και να του πέφτουν. Στα τελευταία στάδια επέρχεται μυϊκή ατροφία και σημαντική υπαισθησία στις ανωτέρω ανατομικές περιοχές νεύρωσης του μέσου νεύρου.

Είναι πολύ σημαντικό το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα να αντιμετωπίζεται έγκαιρα για να αποφευχθούν μελλοντικές μόνιμες βλάβες στο χέρι.

Τι προκαλεί την εμφάνιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Η πίεση που υφίσταται το μέσο νεύρο στο επίπεδο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να προκληθεί από:

 • Πολύωρη χειρωνακτική εργασία που είναι και το πιο σύνηθες (π.χ. συνεχής χρήση υπολογιστή χωρίς διαλείμματα , σερβιτόροι, κομμωτές, εργάτες που χρησιμοποιούν κομπρεσέρ, κτλ.)
 • Φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ρευματοειδή αρθρίτιδα
 • Ενδοκρινολογικές παθήσεις και μεταβολικά νοσήματα όπως ο διαβήτης
 • Ανάπτυξη τοπικών όγκων
 • Θρόμβωση αγγείου ή μετά από κάταγμα της πηχεοκαρπικής πιο σπάνια
 • Η συχνότητα εμφάνισης είναι τριπλάσια στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.

Πως γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Η διάγνωση προκύπτει κατά την κλινική εξέταση του ασθενούς, το ιστορικό περί της έναρξης των συμπτωμάτων και επιβεβαιώνεται με το νευροφυσιολογικό έλεγχο (ηλεκτρομυογράφημα).

Τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να προσομοιάζουν και με άλλες παθήσεις όπως η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στον αυχένα που δημιουργεί πίεση νεύρου, το σύνδρομο θωρακικής εξόδου και η πίεση του μέσου νεύρου κεντρικότερα του καρπού.

Πως αντιμετωπίζεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Στα αρχικά στάδια η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική και αυτή περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, χρήση νάρθηκα για την ακινητοποίηση της περιοχής κατά τις βραδινές ώρες, τροποποίηση δραστηριοτήτων και ξεκούραση. Επίσης τοπικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών παραγόντων με υπερηχολογική καθοδήγηση μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα.

Σε μετέπειτα στάδια της νόσου η αντιμετώπιση πρέπει να είναι πάντοτε χειρουργική. Αυτή γίνεται με σύγχρονες μεθόδους μικροχειρουργικής και ελάχιστης επεμβατικότητας είτε ανοιχτές (mini open) είτε αρθροσκοπικά. Κατά τη χειρουργική αποκατάσταση πραγματοποιείται διατομή του εγκαρσίου συνδέσμου και αποσυμπίεση του μέσου νεύρου στο επίπεδο του καρπού.

2

Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές επιτυγχάνουμε:

 • Μικρότερο χειρουργικό τραύμα
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο
 • Αποφυγή μελλοντικής υποτροπής του συνδρόμου
 • Γρηγορότερη επιστροφή στην ομαλή και ανώδυνη χρήση του χεριού, στην εργασία και τη καθημερινότητα.

Banner Syndromo Karpiaiou Solina

Στοιχεία επικοινωνίας


Συνεργαζόμενα νοσοκομεία


Ygeia logo transparent

Mitera logo transparent

Mediterraneo logo transparent

Επιστημονικός Συνεργάτης


lazer centre logo trans

Ακολουθήστε μας

facebook youtube

Newsletter

Please enable the javascript to submit this form

Σεβόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα. Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου των δεδομένων μας και συμφωνείτε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να μοιραστούμε τα νέα μας ή για σκοπούς μάρκετινγκ.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.