Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, MSc

Επιμ. Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος

Call us ButtonjpgRendezvous ButtonAsk the doctor

Αρθρίτιδα Ώμου

Αρθρίτιδα Ώμου

Η θεραπεία της αρθρίτιδας του Ώμου μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί πλήρως τόσο σε αρχικό όσο και σε τελικό στάδιο

Παρακολουθείστε το βίντεο από την ομιλία του Χειρουργού Ορθοπαιδικού Παναγιώτη Παπαδόπουλου στο Athens Shoulder Course με θέμα την Αρθρίτιδα ώμου.

spine

Καλέστε μας στο 210 8949727 ή 698 0506555 ή κλείστε online ραντεβού και θα σας βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της πάθησής σας.

 

Articles Icon

Video Media sidecolumn icon

Οι υπηρεσίες μας

Αρθρίτιδα ώμου: Μάθε τα συμπτώματα και την θεραπεία

Μάθε τα πάντα για την αρθρίτιδα στον ώμο και τη θεραπεία για την αντιμετώπισή της.

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από κάποια μορφής αρθροπάθειας στον ώμο. Με τον όρο αρθρίτιδα αναφερόμαστε στην δυσλειτουργία της άρθρωσης που έχει σαν αίτιο την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, των επιφανειών δηλαδή της κεφαλής του βραχιονίου οστού και της ωμογλήνης που σχηματίζουν την άρθρωση.

Πρόκειται για μία εξελικτική διαδικασία που προκαλεί πόνο και αδυναμία εκτέλεσης των κινήσεων του ώμου στον ασθενή και πρέπει να αναζητήσει την κατάλληλη θεραπεία. Σε τελικά στάδια η κλινική εικόνα του πάσχοντος εμφανίζει τόσο έντονη συμπτωματολογία που προσομοιάζει με μία σοβαρή μορφή αναπηρίας.

Εμφανίζεται πιο συχνά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και παρατηρείται πιο έντονα σε γυναίκες.

Υπάρχουν διάφορα αίτια και διαφορετικοί τύποι αρθριτιδας στη περιοχή του ώμου με τον κάθε τύπο να έχει την αντίστοιχη θεραπεία. 

Ποια είναι τα είδη της αρθρίτιδας στον ώμο;

Α. Οστεοαρθρίτιδα ώμου

Είναι ο πιο συνήθης τύπος αρθρίτιδας. Δεν υπάρχουν σαφή αίτια και εμφανίζεται ως μία προοδευτική καταστροφή των αρθρικών επιφανειών σε βάθος χρόνου. Λόγω της τριβής των οστών χάνεται η ελαστικότητα της άρθρωσης, ο ώμος γίνεται δύσκαμπτος και επώδυνος και ο ασθενής βιώνει μια δυσλειτουργία η οποία του επηρεάζει δραματικά την καθημερινότητα και τη δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης του.

Β. Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Εδώ το αίτιο είναι η χρόνια συστηματική φλεγμονώδης νόσος που αφορά περισσότερες από μία αρθρώσεις. Ο υμένας που περικλείει τις αρθρικές επιφάνειες διογκώνεται και γίνεται δύσκαμπτος προκαλώντας έντονο πόνο κατά την κίνηση. 

Γ. Αρθροπάθεια τεντονίου πετάλου

Πρόκειται για μια μορφή αρθρίτιδας στον ώμο η οποία προκαλείται ως αποτέλεσμα της μαζικής ρήξης του τενοντίου πετάλου του ώμου.

Οι τένοντες καλύπτουν τις αρθρικές επιφάνειες και αποτελούν ουσιαστικά ένα κέλυφος, η λειτουργία του οποίου αποτελεί βασικό στοιχείο για την ομαλή και ανώδυνη κίνηση του ώμου. Η καταστροφή τους, δηλαδή η ρήξη τους, είτε είναι εκφυλιστική είτε τραυματική, οδηγεί σταδιακά σε μία ανώμαλη κίνηση των αρθρικών στοιχείων που έχει ως τελικό αποτέλεσμα την δημιουργία αρθρίτιδας.

Δ. Μετατραυματική αρθρίτιδα

Είναι μία μορφή αρθροπάθειας που αναπτύσσεται σε συνέχεια ενός προηγούμενου τραυματισμού, με συνηθέστερα τα κατάγματα και τις βαρύτατες κακώσεις της ωμικής ζώνης. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στον αρθρικό χόνδρο.

1

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Βασική προϋπόθεση είναι η κλινική εξέταση του ασθενούς από Ορθοπαιδικό Χειρουργό με εμπειρία και εξειδίκευση στις παθήσεις του ώμου ωστε ανάλογα τον τύπο αρθρίτιδας να λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

Ο ασθενής θα αναφέρει πόνο κατά την κίνηση αλλά ενδεχομένως και σε ηρεμία. Η εκτέλεση των βασικών και καθημερινών λειτουργιών θα γίνονται με δυσκολία, ενώ το βράδυ τα συμπτώματα θα γίνονται πιο έντονα.

Η λεπτομερής κλινική εξέταση και η λήψη του σωστού ιστορικού συμπληρώνονται και από τις παρακάτω απεικονιστικές εξετάσεις που κατά περίπτωση θα ζητηθούν.

  • Ακτινογραφίες
  • Αξονική τομογραφία
  • Μαγνητική τομογραφία.

Ποια είναι η θεραπεία της αρθρίτιδας στον ώμο;

Η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την κλινική εκδήλωση των συμπτωμάτων, την χρονιότητα της πάθησης, την ηλικία και την συνολική υγεία του ασθενούς.

Σε αρχικά στάδια αρθρίτιδας στην περιοχή του ώμου που δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμα έντονα συμπτώματα πόνου, δυσκαμψίας και δυσλειτουργίας της άρθρωσης προτείνονται θεραπείες όπως ενδαρθρικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών διαλυμάτων ή βιολογικών παραγόντων, σε συνδυασμό με ήπια κινησιοθεραπεία. Σε νεότερους ασθενείς, θέση έχει και η αρθροσκόπηση του ώμου ως θεραπεία ελάχιστης επεμβατικότητας σε συνδυασμό με ενίσχυση της άρθρωσης με βιολογικούς παράγοντες - διαλύματα Υαλουρονικού Οξέος.

Σκοπός όλων των θεραπευτικών προσσεγγίσεων παραπάνω για τον ασθενή είναι η εξάλειψη του πόνου, η βελτίωση της κινητικότητας και η επιστροφή του ασθενούς στην φυσιολογική του ζωή.

Σε περιπτώσεις όμως που η αρθρίτιδα έχει προχωρήσει και η κλινική συμπτωματολογία είναι ιδιαιτέρως έντονη η τελική λύση ώς θεραπεία, είναι η ολική αρθροπλαστική του ώμου. Πρόκειται για μία επέμβαση, όπου οι αρθρικές επιφάνειες αντικαθίστανται με εμφυτεύματα εξαιρετικά ανθεκτικά και απόλυτα συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό.

2

Αν και εσείς αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον ώμο σας, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό χειρουργό ώμου Παναγιώτη Παπαδόπουλο MD, MSc. Ο Iατρός έχει σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση σύνθετων παθήσεων της ωμικής ζώνης και στην εφαρμογή του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιστατικού που αντιμετωπίζει. Επίσης συνεργάζεται με κορυφαίους Φυσικοθεραπευτές που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός βέλτιστου τελικού κλινικού αποτελέσματος στον κάθε ασθενή.

Στοιχεία επικοινωνίας


Συνεργαζόμενα νοσοκομεία


Ygeia logo transparent

Mitera logo transparent

Mediterraneo logo transparent

Επιστημονικός Συνεργάτης


lazer centre logo trans

Ακολουθήστε μας

facebook youtube

Newsletter

Please enable the javascript to submit this form

Σεβόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα. Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου των δεδομένων μας και συμφωνείτε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να μοιραστούμε τα νέα μας ή για σκοπούς μάρκετινγκ.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.