Το κάταγμα ώμου και βραχιονίου οστού αποτελεί μία από τις συνηθέστερες παθήσεις στην τραυματολογία και αναφέρεται στη λύση της οστικής συνέχειας του οστού, δηλαδή στο σπάσιμο του. Πρόκειται για κακώσεις υψηλής ενέργειας σε νεότερους ασθενείς, ενώ χαμηλότερης βίας σε ασθενείς άνω των 65 ετών λόγω πιθανώς οστεοπορωτικού οστού. Η διάγνωση των καταγμάτων γίνεται με απλές ακτινογραφίες και αν χρειαστεί αξονική τομογραφία.
Πώς ταξινομούνται τα κατάγματα ώμου;
Ανάλογα με την εντόπιση τους στο βραχιόνιο οστό χωρίζονται σε τρεις ανατομικές περιοχές:
- Περιφερικού άκρου, που εμπλέκονται άνωθεν ή διά της άρθρωσης του αγκώνα.
- Μεσότητας του βραχιονίου.
- Κεντρικού τμήματος, τα οποία είναι και τα συνηθέστερα και αφορούν στη λειτουργικότητα της άρθρωσης του ώμου.
Ποια είναι η θεραπεία των καταγμάτων του βραχιονίου;
Η αντιμετώπιση τέτοιων οστικών κακώσεων είναι κυρίως χειρουργική. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπου η παρεκτόπιση του κατάγματος δεν είναι μεγάλη, μπορεί να επιλέγει η συντηρητική αντιμετώπιση, η οποία κατα τη θεραπεία περιλαμβάνει ακινητοποίηση του άκρου για 4-6 εβδομάδες.
Η ηλικία του ασθενούς, ο τύπος του κατάγματος και η εν γένει σωματική και πνευματική κατάσταση του ασθενούς είναι οι παράγοντες που παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στο είδος της θεραπείας που θα επιλέγει.
Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά;
Οι επιλογές αφορούν υλικά σταθεροποίησης του κατάγματο στον ώμο, όπως είναι η πλάκα με βίδες ή ο ενδομυελικός ήλος, τα οποία μας επιτρέπουν την επαναφορά της φυσιολογικής ανατομίας του βραχιονίου οστού.
Σε ιδιαιτέρως παρεκτοπισμένα και συντριπτικά κατάγματα ώμου και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στις θεραπευτικές επιλογές είναι και η αναστροφή ολική αρθροπλαστική ώμου, η οποία οδηγεί σε ένα άρτιο κλινικό αποτέλεσμα.
Η χρήση της ημιαρθροπλαστικής ώμου τείνει να περιοριστεί λόγω των υψηλών ποσοστών μετεγχειρητικών επιπλοκών και χαμηλού ποσοστού ικανοποίησης των ασθενών.
Πόσες μέρες διαρκεί ή νοσηλεία; Υπάρχουν επιπλοκές;
Η χειρουργική επέμβαση για κάταγμα στον ώμο γίνεται υπό γενική αναισθησία και ο μέσος χρόνος παραμονής του ασθενούς είναι μία μέρα. Θα ακολουθήσει μία σύντομη περίοδος ελεγχόμενης και περιορισμένης κινητικότητας του άκρου, ενώ παράλληλα θα σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις κινησιοθεραπείας του άκρου, με σκοπό την ανάκτηση ενός πλήρους και ανώδυνου εύρους κίνησης.
Τα ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών που χειρουργούνται για κατάγματα ώμου και βραχιονίου από έναν εξατομικευμένο χειρουργό άνω άκρου είναι πολύ υψηλά ενώ οι επιπλοκές των επεμβάσεων δεν ξεπερνούν το 5% (μηχανική αποτυχία υλικών, κακώσεις νεύρων, λοιμώξεις) και είναι στη συντριπτική της πλειονότητα πλήρως αντιμετωπίσιμες.
Σε πόσο καιρό μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;
Η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι σχετικά άμεση μετα απο επέμβαση για κάταγμα ώμου, με τους περιορισμούς που θα επισημανθούν από τον ιατρό σε σχέση με τη χρήση του άκρου για τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες.
Είναι πολύ υψηλής σημασίας η σωστή συνεργασία ασθενούς- χειρουργού- φυσικοθεραπευτή, ώστε τελικώς ο ασθενής να μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί από το πρώτο κιόλας διάστημα.
Στόχος του πρωτόκολλου αποκατάστασης είναι η επιστροφή σε ελαφριά χειρωνακτική εργασία (δουλειά γραφείου) περίπου στις 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο και σε πιο απαιτητική εργασία σε σχέση με την χρήση του άκρου στους 3 μήνες.