Τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη αντίληψη στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων κινείται προς μία κατεύθυνση εφαρμογής θεραπειών με αυτόλογα διαλύματα PRP δηλαδή με παράγοντες που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή. Οι σύγχρονες αυτές θεραπείες ανοίγουν νέους δρόμους στις εώς τώρα προτεινόμενες μεθόδους αντιμετώπισης των ορθοπαιδικών παθήσεων.
Τα τεχνολογικά μέσα που έχουμε πλέον στη διάθεση μας είναι πολλαπλάσια του παρελθόντος και η εμπειρία μας μεγαλύτερη ώστε να αντιμετωπίζουμε μία σειρά παθήσεων με μεθόδους ελάχιστης επεμβατικότητας και λιγότερο τραυματικές.
Τι είναι αυτόλογα διαλύματα PRP;
Τα αυτόλογα βιολογικά διαλύματα σχηματιζόνται από το αίμα του ιδίου του ασθενούς. Αντίστοιχα με άλλες ειδικότητες όπως της πλαστικής χειρουργικής, της νευροχειρουργικής και της γυναικολογίας εμφανίζει σημαντικά οφέλη και στην ορθοπαιδική.
Πρόκειται για το πλάσμα του ολικού αίματος από το οποίο απομονώνονται τα αιμοπετάλια και άλλοι αυξητικοί παράγοντες τους οποίους στη συνέχεια θα εγχύσουμε στην περιοχή της βλάβης ενεργοποιώντας μία αυτόματη διαδικασία που κάνει ο οργανισμός μας και τελικώς θα σχηματιστούν αυξητικές και άλλες πρωτεΐνες και κολλαγόνο που θα συμβάλλουν στην ιστική αναγέννηση της περιοχής.
Πως γίνεται η διαδικασία και πόσο διαρκεί;
Η όλη διαδικασία της θεραπείας PRP γίνεται στο Ιατρείο και διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά. Αρχικώς με τη μέθοδο μίας απλής αιμοληψίας θα συγκεντρώσουμε περίπου 40 ml ολικού αίματος. Θα ακολουθήσει το στάδιο της φυγοκέντρησης δηλαδή του διαχωρισμού της αρχικής αυτής ποσότητας σε ειδικό μηχάνημα από το οποίο θα προκύψει μία μικρότερη ποσότητα περίπου 3 ml τελικού προϊόντος που θα περιέχει όλους αυτούς τους επουλωτικούς παράγοντες.
Ο ασθενής δεν εμφανίζει αλλεργικές αντιδράσεις γιατί στην ουσία πρόκειται για το ίδιο το αίμα του, δεν υπάρχουν επιπλοκές και είναι μία απολύτως ασφαλής και ανώδυνη διεργασία.
Σε ποιες παθήσεις εφαρμόζονται τα PRP αυτόλογα διαλύματα;
Δυνητικά αναφερόμαστε σε κάθε περιοχή που έχει υποστεί μία ιστική βλάβη ή έναν τραυματισμό. Εκεί που όμως υπάρχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας είναι:
- Τενοντίτιδες ώμου, γόνατος και ισχίου ως μέθοδο συντηρητικής αγωγής
- Χονδροπάθεια γόνατος και Ποδοκνημικής
- Επικονδυλίτιδα αγκώνα
- Μυϊκές θλάσεις και διαστρέμματα
- Αθλητικές κακώσεις
- Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας
- Πελματιαία απονευρωσίτιδα και άκανθα πτέρνα
- Τραυματισμοί αχιλλείου τένοντα
- Αρχόμενες αρθριτικές αλλοιώσεις και περιαρθρίτιδες
Τι είναι η 4η γενιά αυτόλογων θεραπειών και ποια τα πλεονεκτήματα;
Είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που σχηματίζονται τα διαλύματα αιμοπεταλίων. Με τα παλιά συστηματα στηριζομασταν στην ικανοτητα του ιατρού να συλλέγει μόνος του την αναγκαία στοιβάδα των αυξητικών παραγόντων μετά το τέλος της αρχικής φυγοκέντρησης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται τα περιστατικά μικροβιακών επιμολύνσεων και η ποιότητα των διαλυμάτων να είναι αρκετά υποβαθμισμένη, γεγονός που οδηγούσε σε υψηλά ποσοστά αποτυχίας της θεραπείας.
Με τα κλειστά συστήματα 4ης γενιάς από τη διαδικασία της αιμοληψίας μέχρι τη συλλογή του προϊόντος που θα χρησιμοποιήσουμε δεν επιτρέπεται η ανθρώπινη παρέμβαση. Εφαρμόζοντας ειδικά εξατομικευμένα πρωτόκολλα διπλής φυγοκέντρησης ανάλογα με την πάθηση και την ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενούς, καταφέρνουμε να έχουμε βιολογικούς παράγοντες πολλαπλάσιας συγκέντρωσης και αναβαθμισμένης ποιότητας σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας και αυξημένο αίσθημα ικανοποίησης των ασθενών.
Πώς επιτυγχάνεται η ακριβής έγχυση των αυτόλογων παραγόντων στην πάσχουσα περιοχή;
Βασική προϋπόθεση είναι η επαρκής γνώση των ανατομικών δομών της περιοχής και η αναγκαία εμπειρία του ιατρού στην τεχνική μίας έγχυσης. Βοηθητικά και κατά περίπτωση μπορεί να γίνει καθοδηγούμενα με χρήση υπερήχου ώστε να αναγνωρίσουμε το ακριβές σημείο της βλάβης και να αυξήσουμε τα ποσοστά επούλωσης και αναγέννησης των κυττάρων της περιοχής.