Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, MSc

Επιμ. Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος

Call us ButtonjpgRendezvous ButtonAsk the doctor

Άρθρα - Media

Άρθρα - Media

spine

Καλέστε μας στο 210 8949727 ή 698 0506555 ή κλείστε online ραντεβού και θα σας βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της πάθησής σας.

 

Articles Icon

Video Media sidecolumn icon

Οι υπηρεσίες μας

Θεραπεία Τενοντίτιδας Αχιλλείου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση (χειρουργική και μη)

Μάθε οτι χρειάζεται να γνωρίζεις για την τενοντίτιδα στον αχίλλειο, όπως τα συμπτώματα, τη διάγνωση, τη συντηρητική θεραπεία, το χρόνο αποκατάστασης και πότε χρειάζεται χειρουργείο.

Με τον όρο τενοντίτιδα ή τενοντοπάθεια του Αχιλλείου τένοντα αναφερόμαστε στην άσηπτη φλεγμονή του. Ανατομικά ο αχίλλειος τένοντας βρίσκεται στο πίσω μέρος του ποδιού και καταφύεται στο οστό της πτέρνας ενώ αποτελεί τον ισχυρότερο τένοντα στο ανθρώπινο σώμα. Είναι βασικός τένοντας συμμετέχοντας στη βάδιση και το τρέξιμο προκαλώντας ανύψωση και στήριξη του ποδιού.

Η τενοντίτιδα του αχιλλείου προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και οίδημα της προσβεβλημένης περιοχής κάνοντας δυσχερή τη βάδιση και την αθλητική δραστηριότητα. Μπορεί να εμφανιστεί είτε στο σημείο που ενώνεται ο τένοντας με την πτέρνα είτε κεντρικότερα αυτής.

1

Ποια είναι τα αίτια της τενοντίτιδας του αχιλλείου;

Στις περισσότερες των περιπτώσεων συμβαίνει λόγω επαναλαμβανόμενων μικροτραυματισμών και υπέρχρηση του τένοντα όπως στην έντονη αθλητική άσκηση και το τρέξιμο.

Η φθορά των τενόντιων ινών είναι σταδιακή και κάθε νέος μικροτραυματισμός προστίθεται στον προηγούμενο προκαλώντας νέο κύκλο φλεγμονής και δυσλειτουργίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα και πως γίνεται η διάγνωση;

Η τυπική συμπτωματολογία της τενοντίτιδας στον αχίλλειο περιλαμβάνει:

  • Πόνο
  • Οίδημα
  • Δυσκαμψία
  • Αίσθημα σκληρότητας και ξένου σώματος στον τένοντα

Η διάγνωση τίθεται κλινικά από τον Ορθοπαιδικό με βάση τα συμπτώματα, το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Απεικονιστικά θα επιβεβαιωθεί με τη μαγνητική τομογραφία στην οποία θα φανούν τα χαρακτηριστικά ευρήματα της τενοντοπάθειας.

2

Θεραπεία και αντιμετώπιση

Πως αντιμετωπίζεται η τενοντίτιδα του αχιλλείου;

Στα αρχικά στάδια η αντιμετώπιση είναι συντηρητική και περιλαμβάνει:

  • Περιορισμό των δραστηριοτήτων που προκαλούν καταπόνηση του ποδιού
  • Αντιφλεγμονώδη αγωγή
  • Φυσικοθεραπείες
  • Παγοθεραπεία
  • Χρήση υποδημάτων με εσωτερικό μαλακό τακούνι που προκαλεί ανύψωση του ποδιού
  • Ασκήσεις διατάσεων
  • Εγχύσεις βιολογικών αυξητικών παραγόντων PRP

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιδρούν ικανοποιητικά στη συντηρητική θεραπεία και τα συμπτώματα σταδιακά φεύγουν με αποτέλεσμα να επιστρέφουν σε πιο έντονη δραστηριότητα.

Σε χρόνιες εμμένουσες τενοντίτιδες του αχιλλείου όπου έχει αποτύχει η συντηρητική θεραπεία προτείνεται η χειρουργική αποκατάσταση σαν μέθοδος εκλογής. Με τη χειρουργική μέθοδο αντιμετώπισης θα γίνει ανοιχτός καθαρισμός του φλεγμονώδους ιστού και επανασυρραφή του υγιούς τενόντιου ιστού στην πτέρνα.

Χρόνος αποκατάστασης

Ο χρόνος αποκατάστασης στη συντηρητική αντιμετώπιση της τενοντίτιδα του αχιλλείου εξαρτάται από τα συμπτώματα και τη χρονιότητα της βλάβης και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς.

Σκοπός είναι η οριστική αντιμετώπιση της και η αποφυγή μελλοντικής υποτροπής και έτσι η επιστροφή σε πιο έντονη δραστηριότητα είναι πάντοτε σταδιακή.

Κατά τη χειρουργική αποκατάσταση ο ασθενής μετεγχειρητικά βαδίζει με πατερίτσες και ειδική μπότα για 6-8 εβδομάδες. Ο αθλητισμός σε χαμηλή ένταση θα ξεκινήσει μετά από 4 μήνες και η επαναφορά θα ολοκληρωθεί 6 μήνες κατ ελάχιστον μετά από την επέμβαση.

Επικοινωνήστε με τον ορθοπαιδικό χειρούργο κο Παπαδόπουλο ΕΔΩ για περισσότερες πληροφορίες.

Στοιχεία επικοινωνίας


Συνεργαζόμενα νοσοκομεία


Ygeia logo transparent

Mitera logo transparent

Mediterraneo logo transparent

Επιστημονικός Συνεργάτης


lazer centre logo trans

Ακολουθήστε μας

facebook youtube

Newsletter

Please enable the javascript to submit this form

Σεβόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα. Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου των δεδομένων μας και συμφωνείτε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να μοιραστούμε τα νέα μας ή για σκοπούς μάρκετινγκ.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.