Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, MSc

Επιμ. Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος

Call us ButtonjpgRendezvous ButtonAsk the doctor

Άρθρα - Media

Άρθρα - Media

spine

Καλέστε μας στο 210 8949727 ή 698 0506555 ή κλείστε online ραντεβού και θα σας βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της πάθησής σας.

 

Articles Icon

Video Media sidecolumn icon

Οι υπηρεσίες μας

Θεραπεία PRP για γόνατο και ώμο: Οφέλη, παρενέργειες και κόστος

Αν έχετε απορίες για την PRP θεραπεία γονάτου και ώμου όπως ποια είναι η διαδικασία, τι οφέλη θα έχετε, πόσο κοστίζει και αν υπάρχουν τυχόν παρενέργειες είστε στο κατάλληλο άρθρο.

Η αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων του γόνατος και του ώμου είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Πλέον εφαρμόζονται τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας όπως η αρθροσκόπηση, υπάρχει μικρότερος χρόνος νοσηλείας, χρησιμοποιούνται πρωτόκολλα αποκατάστασης fast track και φυσικά αναπτύσσονται σύγχρονες βιολογικές θεραπείες που έχουν δώσει μία ιδιαίτερη δυναμική στη συντηρητική αντιμετώπιση των Ορθοπαιδικών παθήσεων.

Η πιο διαδεδομένη μορφή αυτόλογης βιολογικής θεραπείας είναι το PRP (Platelet-Rich Plasma).

Τι είναι το PRP;

Πρόκειται για το πλάσμα του ολικού αίματος από το οποίο απομονώνονται τα αιμοπετάλια και άλλοι αυξητικοί παράγοντες. Αυτόλογη είναι η θεραπεία η οποία προέρχεται από τα κύτταρα του ιδίου του ασθενούς και στη συγκεκριμένη περίπτωση το διάλυμα PRP δημιουργείται από το αίμα του ασθενούς με τη μέθοδο μιας απλής αιμοληψίας στο ιατρείο.

Στη συνέχεια θα τα εγχύσουμε στην περιοχή της βλάβης ενεργοποιώντας μία αυτόματη διαδικασία που κάνει ο οργανισμός μας ώστε να σχηματιστούν πρωτεΐνες και κολλαγόνο που θα συμβάλλουν στην ιστική αναγέννηση και επούλωση της περιοχής.

θεραπεια prp για γονατο και ωμο

Ποια είναι η διαδικασία;

Η όλη διαδικασία της θεραπείας PRP γίνεται εξ ολοκλήρου στο ιατρείο και διαρκεί περίπου μισή ώρα. Αρχικώς ξεκινάμε με μια απλή αιμοληψία περίπου 40 ml αίματος.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία της διπλής φυγοκέντρησης, δηλαδή του διαχωρισμού σε ειδικό μηχάνημα του αίματος από την οποία τελικώς θα προκύψει το διάλυμα του PRP περίπου 3 ml. Τα ειδικά κλειστά συστήματα 4ης γενιάς που χρησιμοποιούνται εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή συγκέντρωση των κατάλληλων πρωτεϊνών χωρίς την παρεμβολή εξωγενών παραγόντων σε όλη τη διαδικασία.

Έτσι επιτυγχάνουμε την ποιοτικότερη αναβάθμιση του PRP σε σχέση με παλαιότερες μεθόδους φυγοκέντρησης το οποίο συμβάλλει στην μέγιστη επιτυχία της θεραπείας. Στη συνέχεια θα επέμβουμε στην περιοχή του ώμου ή του γόνατος που θέλουμε να θεραπεύσουμε και θα εγχύσουμε το διάλυμα με την καθοδήγηση υπερήχου για την ακριβέστερη στόχευση.

Η διαδικασία της ιστικής αναγέννησης ξεκινάει άμεσα και τα πρώτα κλινικά αποτελέσματα θα φανούν στον ασθενή περίπου 2-4 εβδομάδες μετά. Φυσικά οι επουλωτικές και αναγεννητικές ιδιότητες του PRP συνεχίζουν και τους επόμενους μήνες δημιουργώντας έτσι συνθήκες που θα βοηθήσουν τον ασθενή να επανέλθει στις δραστηριότητες του χωρίς πόνο και περιορισμό στην κίνηση.

prp-therapeia

Ποια είναι τα οφέλη της PRP θεραπείας στον ώμο ή το γόνατο

Η αυτόλογη βιολογική θεραπεία του PRP μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κατεύθυνση της συντηρητικής αντιμετώπισης και να μας επαναφέρει γρήγορα στην καθημερινότητα και τον αθλητισμό.

Μπορεί να συνδυαστεί με φυσικοθεραπείες και ειδικές ασκήσεις χωρίς κάποιον περιορισμό ενώ δε χρειάζεται να συνδυαστεί με κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Συνολικά θα λέγαμε πως ο ασθενής μπορεί μόνο να επωφεληθεί από τη μέθοδο αυτή.

Οι ενδείξεις είναι πολλές για τα οφέλη της θεραπείας PRP γόνατος και ώμου όπως:

  • Τενοντίτιδα ώμου και γόνατος
  • Χονδροπάθεια επιγονατίδας
  • Μυϊκές θλάσεις και διάστρεμμα γόνατος
  • Κακώσεις συνδέσμων
  • Ρήξη υπερακανθίου και άλλων τενόντων του ώμου
  • Αθλητικές κακώσεις
  • Αρχόμενη αρθρίτιδα και περιαρθρίτιδα

prp θεραπεια στο γονατο prp θεραπεια στον ώμο

Υπάρχουν παρενέργειες;

Η σωστή διαδικασία της φυγοκέντρησης, της προετοιμασίας του δείγματος και τελικώς της έγχυσης δε δημιουργεί καμία παρενέργεια από τη θεραπεία PRP στο γόνατο ή τον ώμο.

Αλλεργίες δεν εμφανίζονται καθώς το διάλυμα προέρχεται από το αίμα του ιδίου του ασθενούς ενώ η αντιφλεγμονώδης δράση και τα κλειστά συστήματα 4ης γενιάς που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία εκμηδενίζουν το ποσοστό λοιμώξεων.

Ο ασθενής συνεχίζει κανονικά τη φυσική του δραστηριότητα και την εργασία, ενώ προτείνεται η αποφυγή της έντονης σωματικής άσκησης που επιβαρύνει τον ώμο ή το γόνατο για 7-10 ημέρες μετά τη θεραπεία.

Ποιο είναι το κόστος;

Ο Ορθοπαιδικός θα πρέπει να βάλει την κατάλληλη ένδειξη και να προτείνει τη θεραπεία με PRP για συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις του γόνατος και του ώμου.

Οφείλει να εξηγήσει τις πιθανότητες που κατά τη δική του κρίση θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η πάθηση και να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πλάνο ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

Το κόστος της θεραπείας PRP στο γόνατο ή στον ώμο, εξαρτάται από τον αριθμό των συνεδριών, το μέγεθος της βλάβης και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενούς, αλλά ο ασθενής συνειδητοποιεί ότι η τιμή είναι ιδιαίτερα προσιτή ειδικά αν αναλογιστούμε το μέγιστο όφελος που μπορεί να υπάρξει.

Στοιχεία επικοινωνίας


Συνεργαζόμενα νοσοκομεία


Ygeia logo transparent

Mitera logo transparent

Mediterraneo logo transparent

Επιστημονικός Συνεργάτης


lazer centre logo trans

Ακολουθήστε μας

facebook youtube

Newsletter

Please enable the javascript to submit this form

Σεβόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα. Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου των δεδομένων μας και συμφωνείτε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να μοιραστούμε τα νέα μας ή για σκοπούς μάρκετινγκ.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.