Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, MSc

Επιμ. Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος

Call us ButtonjpgRendezvous ButtonAsk the doctor

Άρθρα - Media

Άρθρα - Media

spine

Καλέστε μας στο 210 8949727 ή 698 0506555 ή κλείστε online ραντεβού και θα σας βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της πάθησής σας.

 

Articles Icon

Video Media sidecolumn icon

Οι υπηρεσίες μας

Ο Ρόλος Των Βλαστοκυττάρων Στη Θεραπεία Μυοσκελετικών Παθήσεων

Τα βλαστικά κύτταρα τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ευρέως στην ιατρική για διάφορους θεραπευτικούς λόγους όπως στην αντιμετώπιση ρευματικών παθήσεων, την καταπολέμηση αιματολογικών νόσων και την επούλωση εγκαυμάτων και τραυματισμένων ιστών. Στην Ορθοπαιδική είναι κοινά αποδεκτό από τηn επιστημονική κοινότητα μέσα από μία σειρά μελετών, η σημαντική τους συνεισφορά σε έναν μεγάλο αριθμό παθήσεων στο πλαίσιο της θεραπείας με αυτόλογους βιολογικούς παράγοντες.

Τι είναι τα βλαστικά οκύτταρα

Πρόκειται για κύτταρα που δημιουργούνται από το αίμα του ιδίου του ασθενούς (αυτόλογα). Πιο γνωστά είναι τα βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από τον ομφάλιο λώρο κατά τη γέννηση και θα φυλαχθούν για μελλοντική χρήση. Στους ενήλικους χρησιμοποιούμε τα βλαστικά μεσεγχυματικά κύτταρα τα οποία προέρχονται είτε από τον λιπώδη ιστό είτε από τον μυελό των οστών.

Πρόκειται για αρχικά αδιαφοροποίητα κύτταρα τα οποία έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούνται σε κύτταρα διαφόρων ιστών του οργανισμού όταν βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον. Έτσι όταν θα τα κατευθύνουμε στην περιοχή-στόχο της θεραπείας, θα μετασχηματιστούν σε υγιή κύτταρα χόνδρου, τενόντων, νεύρων και συνδέσμων.

Σε ποιες παθήσεις έχει εφαρμογή η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα;

Αναφερόμαστε σε περιπτώσεις που υπάρχει δομική καταστροφή του ιστού σε μία περιοχή του σώματος με στόχο της κυτταρική ανάπλαση και την ιστική αναγέννηση. Ενδεικτικά εφαρμόζονται στις παρακάτω περιπτώσεις.

 • Τενοντίτιδα και τραυματισμούς τενόντων
 • Χόνδρινες βλάβες γόνατος, ώμου, ισχίου, ποδοκνημικής και αγκώνα
 • Αρχόμενη και μετρίου βαθμού αρθρίτιδα όλων των αρθρώσεων
 • Χονδροπάθεια επιγονατίδας
 • Μερική ρήξη Αχιλλείου τένοντα
 • Μερική ρήξη πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού στο γόνατο
 • Μυϊκές θλάσεις και ρήξεις μυών

1

Πώς γίνεται η λήψη και η δημιουργία των βλαστικών κυττάρων

Στην περίπτωση που θέλουμε να τα δημιουργήσουμε από λίπος τότε θα τα συλλέξουμε με μία απλή και ανώδυνη διαδικασία που γίνεται στο Ιατρείο υπό τοπική αναισθησία από τον λιπώδη ιστό του κοιλιακού τοιχώματος.

Αν θέλουμε να τα συλλέξουμε από το μυελό των οστών αυτό γίνεται στο νοσοκομείο πάλι σε μία απλή διαδικασία υπό τοπική αναισθησία και ελαφρά μέθη. Η περιοχή λήψης είναι το λαγόνιο οστό, το βραχιόνιο ή η κνήμη και γίνεται δια μέσου μίας οπής 2-3 χιλιοστών.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις θα ακολουθήσει φυγοκέντρηση (διαχωρισμός) των αρχικών διαλυμάτων με κλειστά συστήματα 4ης γενιάς και εξατομικευμένα πρωτόκολλα για τον κάθε ασθενή, ώστε να επιτύχουμε τελικώς αναβαθμισμένη ποιότητα και ικανό αριθμό βλαστικών κυττάρων μεγιστοποιώντας έτσι τα οφέλη της θεραπείας. Η όλη διαδικασία δεν ξεπερνάει τα 30-40 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει χωρίς περιορισμούς στις καθημερινές του δραστηριότητες αυθημερόν.

Η επιλογή της μεθόδου λήψης των βλαστικών κυττάρων εξαρτάται από την πάθηση που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, τη βιολογική κατάσταση του ασθενούς και τυχόν συνοδά προβλήματα υγείας που υπάρχουν.

Πως γίνεται η έγχυση των βλαστικών κυττάρων

Όταν έχει ετοιμαστεί το διάλυμα θα ακολουθήσει η προετοιμασία με αντισηψία της περιοχής και η ακριβής αναγνώριση της βλάβης για την έγχυση των βλαστικών κυττάρων θα γίνει καθοδηγούμενα είτε με τη χρήση υπερήχου είτε με τη χρήση μία πολύ μικρής κάμερας στο μέγεθος μία λεπτής βελόνας αν θέλουμε να γίνει στο εσωτερικό της άρθρωσης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με βλαστικά κύτταρα;

 • Ασφαλής και ανώδυνη μέθοδος χωρίς περιστατικά αλλεργιών καθώς το βιολογικό υλικό προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή
 • Χρήση κλειστών συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας για να πολλαπλασιάσουμε τη συγκέντρωση των βλαστικών κυττάρων και να βελτιώσουμε την ποιότητα τους
 • Μεγαλύτερη ταχύτητα ιστικής αναγέννησης και επούλωσης του τραυματισμένου ιστού
 • Σημαντική ελάττωση του πόνου και βελτίωση της κινητικότητας του ασθενούς
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις συμβάλει στο να αποφευχθεί μία μεγαλύτερη χειρουργική επέμβαση ενώ αυξάνει σημαντικά συνολικά το ποσοστό ικανοποίησης των ασθενών μετά τη θεραπεία

Στοιχεία επικοινωνίας


Συνεργαζόμενα νοσοκομεία


Ygeia logo transparent

Mitera logo transparent

Mediterraneo logo transparent

Επιστημονικός Συνεργάτης


lazer centre logo trans

Ακολουθήστε μας

facebook youtube

Newsletter

Please enable the javascript to submit this form

Σεβόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα. Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου των δεδομένων μας και συμφωνείτε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να μοιραστούμε τα νέα μας ή για σκοπούς μάρκετινγκ.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.