Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος ή αλλιώς Trigger Finger είναι μια πάθηση κατά την οποία ένα από τα δάκτυλα του χεριού μας αρκετές φορές μένει λυγισμένο ή κολλάει σε θέση κάμψης.
Στο παρόν άρθρο θα μάθετε ποιες είναι οι αιτίες, τα συμπτώματα, ποια είναι η συντηρητική (μη επεμβατική) θεραπεία του εκτινασσόμενου δακτύλου και πότε χρειάζεται χειρουργείο για την οριστική αντιμετώπισή του.
Ο λόγος που έχει δοθεί αυτή η ονομασία είναι ότι τη στιγμή που ο ασθενής προσπαθεί να επαναφέρει το δάκτυλό του (να το ξανατεντώσει) αυτό εκτινάσσεται σαν τη σκανδάλη ενός όπλου.
Μπορεί να συμβεί και στα δύο χέρια, σε όλα τα δάκτυλα του χεριού και σε παραπάνω από ένα δάκτυλο στο ίδιο χέρι ταυτόχρονα.
Ποιες είναι οι αιτίες που δημιουργείται ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, την πάθηση αυτή τη συναντάμε:
- σε γυναίκες
- σε άτομα που τα χόμπι ή η εργασία τους απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις της παλάμης
- σε άτομα που εκτελούν βαριά χειρωνακτική εργασία
- σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη
- σε άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα στις περιπτώσεις εκτινασσόμενου δακτύλου μπορεί να είναι είτε ήπια είτε πιο σοβαρά:
Κατά τη κίνηση του δακτύλου ο ασθενής αισθάνεται ότι το δάκτυλο «βγαίνει» ή ακούει ήχο σαν ένα «κρακ»
- Δυσκαμψία στο δάκτυλο (συνήθως το πρωί)
- Πόνο κατά τη κίνηση του δάχτυλου
- Συχνά το δάχτυλο παραμένει σε λυγισμένη θέση
- Δημιουργία οιδήματος ή φλεγμονής
- Η περιοχή της παλάμης που βρίσκεται το δάχτυλο γίνεται πιο ευαίσθητη ή παρατηρείται μια ελαφριάς μορφής διόγκωση
Διάγνωση – Κλινική εξέταση
Αφού είδαμε τις αιτίες και τα συμπτώματα του εκτινασσόμενου δάκτυλου, ας δούμε πως γίνεται η διάγνωση, πως αντιμετωπίζεται συντηρητικά και πότε χρειάζεται να πραγματοποιηθεί χειρουργείο.
Για την έγκυρη διάγνωση, αρχικά ο ορθοπαιδικός λαμβάνει το ιστορικό του ασθενή και στη συνέχεια κατά την εξέταση, για να βεβαιωθεί αν υπάρχει κάποια φλεγμονή ή οίδημα, ψηλαφά την παλάμη του ασθενή στη βάση του δακτύλου που υπάρχει το πρόβλημα και κατόπιν γίνεται κάμψη-έκταση στο δάκτυλο για να διαπιστωθεί το εύρος που κλειδώνει.
Θεραπεία – Αντιμετώπιση
Συντηρητική θεραπεία εκτινασσόμενου δακτύλου
- Λήψη αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής για τη μείωση της φλεγμονής
- Ξεκούραση του χεριού χωρίς δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή κινήσεις που χρειάζεται ο ασθενής να σφίξει τη παλάμη του (πχ χειραψία)
- Ασκήσεις κινησιοθεραπείας
- Σε κάποιες περιπτώσεις ο ορθοπαιδικός συστήνει στον ασθενή να ακινητοποιήσει το χέρι που πάσχει από Trigger Finger με ειδικό νάρθηκα
Χειρουργική αντιμετώπιση εκτινασσόμενου δακτύλου
Στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με τη συντηρητική θεραπεία, την οριστική λύση της πάθησης του εκτινασσόμενου δακτύλου δίνει η χειρουργική επέμβαση.
Ο ασθενής λαμβάνει τοπική αναισθησία και κατά τη διαδικασία ο ορθοπαιδικός χειρούργος δημιουργεί μια μικρή τομή στη παλάμη (1εκ – 2εκ).
Το χειρουργείο για την αντιμετώπιση του εκτινασσόμενου δακτύλου διαρκεί από 10-15 λεπτά και ο ασθενής παίρνει αυθημερόν εξιτήριο από το νοσοκομείο ενώ ταυτόχρονα μπορεί άμεσα για απλές κινήσεις να χρησιμοποιήσει το χέρι του.
Επικοινωνήστε ΕΔΩ με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Παναγιώτη Παπαδόπουλο για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε το ραντεβού σας στο ιατρείο Γλυφάδας ή στο ιατρείο Αμαρουσίου.