Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, MSc

Επιμ. Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος

Call us ButtonjpgRendezvous ButtonAsk the doctor

Άρθρα - Media

Άρθρα - Media

spine

Καλέστε μας στο 210 8949727 ή 698 0506555 ή κλείστε online ραντεβού και θα σας βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της πάθησής σας.

 

Articles Icon

Video Media sidecolumn icon

Οι υπηρεσίες μας

Αρθροπλαστική ώμου και πιθανές επιπλοκές

Αν σκέφτεστε να κάνετε αρθροπλαστική στον ώμο, σίγουρα αναρωτιέστε αν έχει επιπλοκές η επέμβαση, ποιες είναι αυτές και πως μπορούν να ελαχιστοποιηθούν.
Το άρθρο που ακολουθεί θα σας δώσει όλες τις απαντήσεις.

Ένα από τα κύρια αίτια πόνου του ώμου σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας είναι η αρθρίτιδα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία δομική καταστροφή των χόνδρινων επιφανειών της κεφαλής του βραχιονίου και της ωμογλήνης που συνθέτουν την άρθρωση του ώμου.

Η αρθρίτιδα προκαλεί πόνο, δυσλειτουργία και σημαντικό περιορισμό στην καθημερινότητα του ασθενούς. Αντίστοιχα λοιπόν με το γόνατο και το ισχίο, η χειρουργική επέμβαση που δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της προχωρημένης αρθρίτιδας του ώμου είναι η ολική αρθροπλαστική.

Πρόκειται για την αντικατάσταση των φθαρμένων χόνδρινων επιφανειών με τεχνητά μοσχεύματα πλήρως συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό που θα δημιουργήσουν νέες συνθήκες ομαλής λειτουργίας της άρθρωσης χωρίς πόνο για τον ασθενή. Η αρθροπλαστική ώμου έχει επίσης ένδειξη και σε συντριπτικά κατάγματα της κεφαλής του βραχιονίου σε ασθενείς πιο μεγάλης ηλικίας.

Αρθροπλαστική ώμου επιπλοκές

Η ολική αρθροπλαστική ώμου (ανατομική ή ανάστροφη) είναι από τις πιο απαιτητικές και βαρείες επεμβάσεις της Ορθοπαιδικής. Κατά συνέπεια θα πρέπει να διενεργούνται από Ιατρούς με εξειδίκευση στη Χειρουργική Ώμου ούτως ώστε να μειώνονται οι δυνητικές επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν και να έχουν άσχημο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα για τον ασθενή.

Οι κύριες επιπλοκές στην αρθροπλαστική ώμου περιλαμβάνουν:

 • Τεχνικά λάθη κατά την τοποθέτηση των υλικών που μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές όπως αστάθεια, εξάρθρημα της αρθροπλαστικής, περιορισμένο μετεγχειρητικό εύρος κίνησης και χρόνιο πόνο των ασθενών.
 • Μετεγχειρητικές λοιμώξεις. Ο μεγάλος χρόνος για την εκτέλεση της επέμβασης καθώς και τα πλημμελή μέτρα αποστείρωσης αυξάνουν τον κίνδυνο των λοιμώξεων.
 • Κακώσεις νεύρων κατά την επέμβαση.
 • Αιμορραγία και μετεγχειρητικά αιματώματα.
 • Διεγχειρητικά κατάγματα του βραχιονίου ή του οστού της ωμοπλάτης.

Πόσες είναι οι πιθανότητες επιπλοκών;

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε στους ασθενείς είναι σχετικά με το ποσοστό των επιπλοκών κατά την επέμβαση της αρθροπλαστικής ώμου αλλά και μετεγχειρουργικά. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σαφής απάντηση και αυτό γιατί:

 • Βιβλιογραφικά τα ποσοστά των επιπλοκών της αρθροπλαστικής στη περιοχή του ώμου εμφανίζουν μεγάλο εύρος που μπορεί να φτάνει από 5-20%.
 • Το ποσοστό των επιπλοκών εξαρτάται από τη χειρουργική εμπειρία του Ιατρού αλλά και από την πολυπλοκότητα του ασθενούς όπως οι τυχόν συνοδές παθήσεις, στάδιο αρθρίτιδας, προεγχειρητική κλινική εικόνα.

επιπλοκές Αρθροπλαστικής ώμου

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να μειωθούν τα ποσοστά των δυνητικών επιπλοκών μετά από επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής ώμου σε πολύ χαμηλά επίπεδα που ο ασθενής να έχει μόνο να επωφεληθεί τελικώς.

Παράγοντες επιτυχίας χειρουργείου

Η επιτυχία εξαρτάται από βασικές αρχές όπως:

 • Η αρθροπλαστική ώμου να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους Ορθοπαιδικούς στη Χειρουργική Ώμου με εμπειρία στο συγκεκριμένο τύπο των επεμβάσεων.
 • Να προηγείται του χειρουργείου ένας εξατομικευμένος προεγχειρητικός σχεδιασμός με τρισδιάστατη απεικόνιση και προσομοίωση της τελικής θέσης των υλικών. Ο σωστός προεγχειρητικός σχεδιασμός θα μας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ιδιαίτερη ανατομία του ώμου του ασθενούς και θα μας βοηθήσει στην επιλογή των κατάλληλων υλικών της αρθροπλαστικής που θα πρέπει να τοποθετηθούν στο χειρουργείο για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό κλινικό αποτέλεσμα.
 • Οι επιπλοκές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και ενδεδειγμένα χωρίς χρονική καθυστέρηση που είναι πάντα εις βάρος του ασθενούς.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής του ώμου μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πολλαπλές παθολογικές καταστάσεις της άρθρωσης.

Όταν τηρούνται αυστηρά οι τεχνικές της χειρουργικής του ώμου οι τυχόν επιπλοκές είναι πλήρως αντιμετωπίσιμες και ο ασθενής μπορεί μόνο να επωφεληθεί από τη χειρουργική αυτή επέμβαση.

Στοιχεία επικοινωνίας


Συνεργαζόμενα νοσοκομεία


Ygeia logo transparent

Mitera logo transparent

Mediterraneo logo transparent

Επιστημονικός Συνεργάτης


lazer centre logo trans

Ακολουθήστε μας

facebook youtube

Newsletter

Please enable the javascript to submit this form

Σεβόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα. Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου των δεδομένων μας και συμφωνείτε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να μοιραστούμε τα νέα μας ή για σκοπούς μάρκετινγκ.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.