Η πιο συχνή ερώτηση που δέχεται ένα ορθοπαιδικός χειρούργος από ασθενείς που θα πραγματοποιήσουν αρθροπλαστική στο γόνατο είναι πόσο σύντομα θα μπορούν να περπατήσουν ξανά.
Η επέμβαση της αρθροπλαστικής γόνατος γίνεται για την αντικατάσταση των φθαρμένων χόνδρινων επιφανειών της άρθρωσης με τεχνητά μοσχεύματα. Είναι από τις πιο συχνές ορθοπαιδικές χειρουργικές πράξεις και κάθε χρόνο εκατομμύρια ασθενών υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος παγκοσμίως.
Ίσως η πιο συχνή απορία των ασθενών σε σχέση με το χειρουργείο αφορά στο πως θα είναι το περπάτημα τους μετά την επέμβαση. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα εύλογο ερώτημα καθώς παρόλη της συχνότητα της επέμβασης πρόκειται παράλληλα και για μία από τις πιο βαριές της ορθοπαιδικής.
Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται σύγχρονα πρωτόκολλα ταχείας μετεγχειρητικής αποκατάστασης (fast track) και κινητοποίησης, τα οποία σε συνδυασμό με τις κατάλληλες χειρουργικές τεχνικές οδηγούν τον ασθενή σε:
- Μικρότερη νοσηλεία, συνήθως μία διανυκτέρευση.
- Λιγότερο πόνο
- Γρηγορότερη κινητοποίηση
Πόσο σύντομα θα ξεκινήσω να περπατάω μετά την αρθροπλαστική στο γόνατο;
Σε ότι αφορά το περπάτημα μετά την αρθροπλαστική γόνατος, αυτό θα ξεκινήσει λίγες ώρες μετά το χειρουργείο την ίδια ημέρα. Στην αρχή ο ασθενής θα χρησιμοποιήσει ένα βοήθημα τύπου “Π” ή πατερίτσες επικουρικά της βάδισης του.
Οι σύγχρονες πρακτικές ενθαρρύνουν τον συνδυασμό “μικρότερη νοσηλεία και ταχύτερη κινητοποίηση” από ότι ίσχυε πιο παλιά με τις πολυήμερες νοσηλείες. Έτσι το περπάτημα υπολογίζουμε ότι θα γίνεται με όποιο βοήθημα ο ασθενής βρίσκει πιο βολικό για αυτόν για περίπου 15-20 ημέρες μετά το χειρουργείο.
Όταν ο ίδιος νιώσει ότι μπορεί να επιτύχει αυτόνομη βάδιση θα αφήσει τα βοηθητικά μέσα. Ειδικοί περιορισμοί δεν υπάρχουν ακόμα και σε πιο απαιτητικές κινήσεις όπως το ανέβασμα ή κατέβασμα μιας σκάλας.
Πότε θα μπορώ να περπατήσω κανονικά;
Ο ασθενής παράλληλα με απλές ασκήσεις που θα κάνει σπίτι του ορίζει την ένταση και τη διάρκεια της βάδισης του ανάλογα με το πώς νιώθει. Σε ένα μέσο όρο οι περισσότεροι ασθενείς μετά από αρθροπλαστική γόνατος επανέρχονται στο κανονικό και ανώδυνο περπάτημα ακόμα και εκτός σπιτιού μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα από το χειρουργείο.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος, η ταχύτερη κινητοποίηση και το περπάτημα μετά την αρθροπλαστική γόνατος εξαρτώνται από δύο και μόνο παράγοντες, τη χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται από τον Ορθοπαιδικό και τη βιολογική κατάσταση του ασθενούς.
Κανένα σύστημα διεγχειρητικής υποβοήθησης (πλοηγός, ρομποτική χειρουργική, κ.α) δεν οδηγεί από μόνο του σε καλύτερα μετεγχειρητικά αποτελέσματα και δε μπορεί να υποκαταστήσει την εμπειρία και την άρτια τεχνική ενός εξειδικευμένου Ορθοπαιδικού Χειρουργού.